UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оплата лікарняних: чи можуть її отримати ФОП

Юристи дали відповідь на це питання.

У кінці 2022 року було ухвалено рішення про ліквідацію Фонду соціального страхування. Пенсійний фонд України тепер займається призначенням усіх соціальних виплат та субсидій. Це стосується і оплати лікарняних.

Читайте також: В Україні будуть перевіряти сумнівні лікарняні

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи мають ФОП право на лікарняні.

Відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» фізичні особи-підприємці підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Це означає, що кожен підприємець, незалежно від того на якій системі оподаткування він перебуває, зобов'язаний сплачувати за себе ЄСВ - єдиний соціальний внесок, частина з якого йде на так звану «страховку» по тимчасовій працездатності.

Отже, ФОП, які сплачують ЄСВ та які не мають заборгованості з його сплати, мають право на одержання від Пенсійного фонду України «лікарняних» виплат у випадку хвороби.

Як підприємцю отримати лікарняні

У випадку хвороби перші п'ять днів лікарняного оплачуються за рахунок ФОП, а починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. У разі, якщо заява-розрахунок оформлена правильно, ПФУ у триденний строк оплачує лікарняний листок.

В якому розмірі оплачується лікарняний

Розмір виплат по тимчасовій непрацездатності залежить від наявного страхового стажу ФОП:

ФОП самостійно обчислює свої лікарняні. Для цього треба порахувати середньоденний дохід, тобто суму, з якої розраховували ЄСВ останні 12 місяців до настання хвороби, / (поділити) на календарні дні підприємницької діяльності (365/366 днів).

Дні, коли особа була на лікарняному через хворобу або у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, не враховуються.

Для ФОП на спрощеній системі, якщо ЄСВ сплачували від мінімальної заробітної плати, у розрахунковому періоді використовується дохід, що дорівнює мінімальній зарплаті.

Для ФОП на загальній системі, якщо сплачують ЄСВ із чистого доходу, тому і для розрахунків береться чистий дохід. Якщо доходу не було, або він менший від мінімальної заробітної плати, для розрахунку береться мінімальна зарплата.

Нагадаємо, як у 2023 році виплачується допомога працівникам при тимчасовій непрацездатності. Підставою для призначення допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності є листок непрацездатності.