UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обійти західні санкції: Міхаіл Фрідман і Пьотр Авен продають свої частки в «Альфа-банку»

Угоду планують укласти з бізнес-партнером.

Російські мільярдери Міхаіл Фрідман і Пьотр Авен намагаються обійти західні санкції і готуються  продати свої частки в Альфа-банку за 2,3 мільярда доларів, пише Financial Times.

За даними джерел видання, давній бізнес-партнер олігархів Андрій Косогов, який не потрапив під санкції, погодився купити російський банк за 178 мільярдів рублів (2,3 мільярда доларів) у його материнської компанії на Кіпрі. Якщо контракт буде свхвалено регулюючими органами, Фрідман і Авен, які залишили Росію і мешкають у Лондоні, припинять бути непрямими акціонерами Альфа-Банку.

Читайте також: FT: Олігархи Росії зляться на Путіна, але і на Захід теж

У такий спосіб російські олігархи борються проти накладених на них через їхні зв’язки з Кремлем західні санкції. США та Велика Британія застосували обмежувальні заходи до Альфа-Банку минулого року після вторгнення Путіна в Україну, а ЄС запровадив свої заходи минулого місяця.

Водночас, Фрідман і Авен не отримали жодних підтверджень того, що продаж Альфа-Банку переконає ЄС зняти санкції, які країни-члени мають продовжити найближчого тижня.

Фрідман, який виріс в Україні, заробив свої статки в Росії та переїхав до Лондона в 2015 році, давно заперечує твердження про те, що він є близьким до Кремля. Він і Авен володіють 45 відсотками Альфа-Банку через люксембурзьку холдингову компанію, яка, у свою чергу, контролює кіпрську материнську компанію банку. 

Читайте також: Фрідман запропонував подарувати Альфа-банк Україна державі

«Вони хочуть зробити все можливе, щоб вийти зі своїх російських активів, щоб санкції були зняті», — повідомило обізнане джерело.

Продаж має бути завершено навесні цього року. Він також має бути схвалений регуляторами, зокрема російським Центробанком та податковими органами. Також може знадобитись схвалення санкційних органів у США та ЄС. До російського вторгнення в Україну балансова вартість банку становила 10,6 млрд доларів.

Фрідман і Авен відмовилися від коментарів FT. Косогов, у свою чергу, підтвердив домовленість про продаж, відмовившись від подробиць.

Як пише видання, ця угода є «красивою угодою на папері», оскільки в угоді між Косоговим і кіпрською організацією жодна зі сторін не підпадає під санкції.

«Фрідман і Авен уникають санкцій, Косогов отримує банк, і в банку лишається єдиний російський акціонер», —пояснив співрозмовник видання.

Інші джерела попереджають, що укладення угоди може бути непростим через складність отримання схвалення регуляторних органів у багатьох юрисдикціях.

Олігархи, які оскаржили санкції ЄС у суді, надали листи підтримки від російських опозиціонерів, зокрема від ув’язнених Іллі Яшина і Леоніда Волкова, голови Фонду боротьби з корупцією опозиційного лідера Олексія Навального. Ці листи викликали резонанс у російських опозиційних колах, що спонукало Волкова назвати їх підписання «великою політичною помилкою».

Читайте також: НБУ вирішив капітально змінити законодавство, щоб забрати у власність держави ще один банк

Понад два десятки російських олігархів оскаржують західні санкції. Кілька з них, у тому числі колишня дружина Фрідмана та мати Євгенія Прігожина, керівника групи найманців Вагнера, виграли судові рішення проти санкцій ЄС.

Авен покинув Росію незабаром після участі в круглому столі з Путіним у день початку війни, і досі не повернувся. Фрідман продовжує жити у Великобританії. Він володіє будинком на півночі Лондона вартістю 65 мільйонів фунтів.

У  заяві, оприлюдненій минулого місяця, до того, як ЄС наклав санкції на Альфа-Банк, кіпрська компанія ABH Financial Limited заявила, що вважає за необхідне терміново «позбутися цього суперечливого активу, щоб уникнути подальших регуляторних, політичних і репутаційних наслідків».

Володіння банком стало «токсичним» для його бенефіціарів, які «бажали зберегти свій статус міжнародних інвесторів», — йдеться в заяві ABH Financial.

Італійський кредитор UniCredit і фонд боротьби з раком, яким керує колишній топ-менеджер Альфа-Банку, разом з Фрідманом, Авеном і Косоговим, володіють частками в люксембурзькій компанії, яка контролює кіпрську компанію. Колишній керівник інвестиційного підрозділу «Альфи» Косогов до березня минулого року, коли Велика Британія та ЄС наклали санкції на Фрідмана, Авена та їхніх партнерів Германа Хана та Олексія Кузьмічова, мав найменшу частку акцій і найменший публічний профіль з п’яти бізнесменів.

Хан і Кузьмічов віддали свої частки в люксембурзькій компанії Косогову, збільшивши його частку до 41 відсотка, а також свої частки в LetterOne, лондонській інвестиційній компанії, заснованій олігархами в 2013 році.