UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільший у світі нафтотрейдер Vitol припинить торгувати російською нафтою

Трейдер долучається до інших фірм та країн, які уникають російської нафти.

Найбільший у світі незалежний нафтотрейдер Vitol Group має намір до кінця цього року повністю припинити торгівлю нафтою та нафтопродуктами російського походження, повідомляє Bloomberg.

Обсяги нафти впадуть у цьому кварталі і припиняться до кінця року зі скороченням поточних контрактних зобов'язань. Нових угод компанія укладати з Росією не збирається.

Заява про поступове припинення співпраці з Росією зроблена після того, як радник президента України Володимира Зеленського написав керівникам Vitol та іншим трейдерам лист із проханням припинити ділові відносини з російською галуззю викопного палива, щоб не підтримувати грошові потоки, які фінансують вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Українське МЗС нагадало про важливі санкції, які ЄС досі не ввів проти РФ

Через те, що Росія розв'язала повномасштабну війну проти України, від російської нафти відмовилися, зокрема, США. Знищити залежність від російського газу та нафти неодноразово закликав і прем'єр Британії Борис Джонсон: він вважає, що Росія дозволяє собі нападати на інші країни, бо впевнена: західні країни залежать від її нафти та газу і не зможуть нормально протистояти її діям. Щоб зменшити залежність від газу РФ, Німеччина домовилася про співпрацю в енергетиці з Катаром.

У другій половині березня з російського ринку вийшли чотири найбільші у світі нафтосервісні компанії: Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes та Weatherford.