UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контракт з Угорщиною це частина вдало спланованої стратегії Кремля – експерт

Позбавлення України транзиту газу призведе до загострення конфлікту на Сході. 

Контракт з Угорщиною це частина стратегії Кремля, кінцева мета якої — повністю позбавити Україну транзиту, що призведе до посилення політичного тиску та загострення конфлікту на Сході. Про це у своєму тексті для ZN.UA пишуть експерти Центру досліджень енергетики Марія Якуб та Олександр Харченко у тексті - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і «Газпромом». 

«Було б, мабуть, не дуже справедливо звинувачувати Угорщину у намірі заподіяти шкоди Україні. Адже її уряд дійсно керувався, в першу чергу, власними національними інтересами… Дуже схоже на те, що Кремль запропонував нижчі ціни на газ за умови транспортування в обхід України. Не погодитися угорській стороні було важко», — вважають експерти.

На думку М.Якуб та О.Харченко, контракт з Угорщиною є частиною стратегії Москви з позбавлення України статусу транзитної держави.

«Газпром» використовує своє монопольне становище та цінову політику для того, щоб змінювати умови постачання, включаючи маршрути постачання, до країн, які суттєво залежать від російського газу. Новий маршрут до Угорщини довший, складніший та не може бути дешевший за український. Але Росія ніколи не шкодувала коштів на досягнення своїх геополітичних цілей. Її фінальна мета — повністю позбавити Україну транзиту, що призведе до посилення політичного тиску та загострення конфлікту на Сході.», — пишуть експерти Центру досліджень енергетики.

Читайте також: "Нафтогаз" чекає на санкції проти "Північного потоку-2" через угоду Угорщини та "Газпрому"

Детальніше читайте у тексті експертів Центру досліджень енергетики Марії Якуб та Олександра Харченко - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і «Газпромом».