UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС бачить перешкоди для арешту російських активів – Bloomberg

Великі світові банки вважають, що Росія може вжити заходів у відповідь на конфіскацію.

Європейський Союз не може законно конфіскувати заморожені російські активи, і замість цього зосереджується на тимчасовому їх використанні, повідомляє Bloomberg із посиланням на документ, який знаходиться у розпорядженні видання.

ЄС продовжує шукати можливість використання понад 200 мільярдів євро із заморожених активів російського Центрального банку та направлення їх в Україну, йдеться у звіті блоку. 

Значна частина коштів знаходиться в бельгійській компанії з надання фінансових послуг Euroclear, яка вже заробила на них  майже 750 мільйонів євро.

Робоча група ЄС з використання російських резервів, заморожених санкціями блоку, обговорила метод збору  інформації та оцінила варіанти відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права. 

«Члени групи не бачать жодного надійного правового шляху, який би дозволяв конфіскацію заморожених або знерухомлених активів лише на підставі того, що ці активи перебувають під обмежувальними заходами ЄС», – йдеться у висновку. 

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв'ю Bloomberg Television закликав до обережності. 

«Я повністю розумію емоційність дебатів і те, що ми вважаємо, що повинні взяти ці активи в свої руки. Але ми правові держави. Ми захищаємо заснований на правилах міжнародний порядок», — сказав він. 

За його словами, всі кроки блоку у цій справі мають бути «залізобетонними», щоб їх було неможливо оскаржити  у європейських чи американських судах. 

«Якщо будь-яка з наших дій буде скасована в суді, це стане дипломатичною та економічною катастрофою», — додав міністр.

За даними джерел, кілька великих світових банків стурбовані тим, що конфіскація російських активів може змусити Москву вжити заходів у відповідь і націлитись на їхні інтереси в країні, що досі залишилися.

Керівник одного з банків заявив, що Росія може ускладнити життя іноземним банкам внаслідок чого постраждає  їхній місцевий персонал. Інший керівник сказав, що його банк не має безпосереднього інтересу в Росії, однак виступає принципово проти конфіскації.

Європейський центральний банк попередив, що використання процентних надходжень від активів може спонукати офіційних власників резервів відвернутися від євро, йдеться у звіті. Центробанк вважає, що ключову роль у зниженні ризиків відіграватиме міжнародна координація.

Документ визначив значні юридичні перешкоди для одного з двох варіантів, які вивчає блок: тимчасового використання ліквідних активів центрального банку Росії — іншими словами, інвестування активів, і спрямування доходів в Україну. 

Група надала перевагу другому варіанту: так званому надприбутковому внеску. Компанії з російськими холдингами, які генерують великі прибутки шляхом їх інвестування, мають переказати значну суму до ЄС, це може зменшити юридичні ризики для блоку.

Читайте також: США планують використати для відновлення України заморожені російські активи

Представники ЄС припускають, що ця модель не вплине на фінансову стабільність, збереже бізнес-моделі залучених фірм і буде справедливою з точки зору оподаткування. 

«Це не вплине на правову ситуацію з активами», – додали вони.

Під час виступу на Конференції з відновлення України в Лондоні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що блок виступить з пропозицією щодо використання цих активів до літніх канікул в середині липня.

Понад половина активів знаходяться в готівці та депозитах, решта — це цінні папери, які в міру їх погашення в найближчі два-три роки будуть переведені в готівку.

Комісія поінформувала робочу групу «про потенційний обсяг доходів» у разі, якщо ці ліквідні активи будуть інвестовані розумно.

Читайте також: В Естонії визначилися з механізмом використання заморожених активів Росії для підтримки України

Офіційні особи ЄС розглядали можливість активного управління активами для отримання прибутку, який можна було б використати для підтримки України. Однак слід враховувати права власності, а також  ризик негативної прибутковості, якого неможливо уникнути повністю, йдеться у звіті.

Загалом, документ описує необхідність продовження роботи над цим питанням на міжнародному рівні, враховуючи, що більшість активів центрального банку знаходяться в ЄС. 

Як йдеться у проєкті документу, пише видання, наступного тижня лідери блоку, ймовірно, підіб’ють підсумки виконаної роботи та попросять офіційних осіб продовжити роботу робочої групи.

Як повідомлялось, Бельгія передасть Україні €92 мільйони доходу від заморожених активів Росії.