UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як установити наявність суб’єкта переважного права на придбання землі

Є суб’єкти першої і другої черги, з останніми може бути складно.    

Як установити наявність суб’єкта переважного права на придбання землі - актуальне питання як для добросовісних власників ділянок, що грають за правилами ринку, так і для нотаріусів, пише Ірина Чепурнова у статті «Поспішаючи з відчуженням земельної ділянки, часто забувають про важливі нюанси».

Встановити наявність суб’єкта першої черги можливо шляхом отримання відомостей із Державного земельного кадастру (ДЗК). Відсутня інформація у витязі щодо спеціального дозволу на надрокористування — відсутнє переважне право.

А от із суб’єктами другої черги ситуація дещо ускладнюється. За загальним правилом, інформацію щодо орендарів ділянки також можливо отримати з відомостей ДЗК або ж замовивши інформаційну довідку в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) на нерухоме майно. Проте відсутність інформації в ДЗК і ДРРП ще не свідчить про фактичну відсутність орендарів, договірні відносини власників з якими в минулому могли бути оформлені, проте не зареєстровані. У такому разі свою зацікавленість у законності відчуження ділянки варто проявити як її власнику, так і обізнаному орендарю, надавши інформацію та наявні документи щодо орендних відносин для нотаріуса.

Читайте також: Переважне право на придбання землі: хто може ним скористатися

Закон про ринок землі Верховна Рада України ухвалила у березні 2020 року. Як продати землю і не потрапити при цьому у халепу, читайте у статті Андрія Панченка «Продати пай: покрокова інструкція».