UA / RU
Підтримати ZN.ua

Імпорт російського зерна означає підтримку агресора — міністр сільського господарства Чеської Республіки

Чехія ініціює заборону на імпорт зернових та олійних культур з Росії та Білорусі.

Чехія запропонує Європейському Союзу заборонити імпорт російського та білоруського зерна, застосувавши санкції. Таку заяву зробив міністр сільського господарства Чеської Республіки Марек Виборний, передає «Укрінформ». Прийняти це рішення можуть під час найближчої зустрічі міністрів сільського господарства країн ЄС. При чому йдеться про зернові й олійні культури.

Читайте також: Перемога України над Чорноморським флотом Росії відкриває життєво важливий зерновий коридор — WSJ

«Російському зерну і білоруським товарам просто немає чого робити в Європі. Я не бачу жодної причини, чому російське зерно мало би бути в Європі. Немає жодної причини підтримувати агресора», – підкреслив міністр.

Читайте також: Чехія може закупити для ЗСУ ще 200 тисяч боєприпасів — прем'єр Фіала

За даними Євростату, торік Росія експортувала до країн ЄС понад 1,5 млн тонн зернових, що на 50% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте також: Україна та Чехія обмінялися досвідом у сфері боротьби з корупцією та злочинністю: деталі

При цьому Марек Виборний висловив переконання, що відмова від імпорту не призведе до суттєвого подорожчання продуктів харчування. Він сказав, що Чехія збирає 8 млн тонн збіжжя на рік, тоді як потреба країни становить близько 5 млн тонн, тож решта йде на експорт.

Нагадаємо, що Україна невдовзі отримає великі партії боєприпасів, яких вона найбільше потребує. Вони надійдуть не від США чи будь-якої іншої країни-члена НАТО. Чеська Республіка, колишня радянська держава є одним з найпалкіших прихильників України. Активізувавши зв'язки часів холодної війни, вона знайшла близько 800 тисяч артилерійських снарядів серед союзників для потреб України.