UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" відмовився від додаткового транзиту газу через Україну

Росія продовжує газовий шантаж.

Сьогодні на аукціонах російський монополіст "Газпром" не забронював додаткові українські транзитні потужності на листопад для транзиту газу. За інформацією "РБК-Україна" з посиланням на GSA Platform, оператором газотранспортної системи України було запропоновано використовувати українські потужності на двох гілках - газовимірювальній станції "Суджа" з можливістю прокачування до 10 млн кубометрів на добу та ГВС "Сохранівка" в обсягах - 5,2 млн кубометрів.

Пропозиції України залишилися незатребуваними, як і місяць тому.

У "Газпрому" чинний контракт з "Нафтогазом", згідно з яким російська компанія, за принципом "качай або плати", зобов'язана прокачувати через українську ГТС обсяги газу не менше 109 млн кубометрів на добу.

Раніше в Кремлі заявили про готовність не тільки зберегти, але і збільшити транзит газу через Україну, правда на своїх умовах. Своєю чергою, президент Росії Путін заявив, що ГТС України може не витримати, в разі збільшення обсягів транзиту.

Тим часом закачування газу в підземні сховища Європи з початку тижня впала до мінімальних величин з травня.

Читайте також: Путін намагається залякати Україну «газовою дипломатією» — The Economist 

Нагадаємо, що "Газпром" 1 жовтня зупинив транзит газу через Україну в напрямку Угорщини. При цьому заявки на транзит не надійшли, хоча потужності з України в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік - з жовтня 2021 рік по 30 вересня 2022, - в розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

Як писало ZN.UA, Україну очікує падіння транзиту та унеможливлення віртуального реверсу газу з Угорщини. Про це у своєму тексті для ZN.UA пишуть експерти Центру досліджень енергетики Марія Якуб та Олександр Харченко у тексті - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і "Газпромом".