UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держфінмоніторинг розпочав тестування е-кабінету системи фінансового моніторингу: кого це торкнеться

На постійній основі нововведення запрацює з 1 травня.

З 15 лютого Державна служба фінмоніторингу розпочала тестування е-кабінету системи фінансового моніторингу. Про це повідомляється на сайті Держфінмоніторингу.

"Держфінмоніторинг з 15 лютого 2022 року починає тестування обміну інформацією з суб’єктами первинного фінансового моніторингу засобами Інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет системи фінансового моніторингу"", - йдеться в повідомленні.

Нововведення торкнеться суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Ними є:

"З метою ефективного забезпечення формування суб’єктами первинного фінансового моніторингу повідомлень про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з проведенням фінансового моніторингу", - пояснюють необхідність нововведення в Держфінмоніторингу.

Рекомендації щодо тестування Інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет системи фінансового моніторингу" та інформаційного обміну між суб’єктами первинного фінансового моніторингу та Держфінмоніторингом розміщено на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу в розділах: Фінансовий моніторинг/Технології/Для небанківських установ, а також Фінансовий моніторинг/Технології/ Для банківських установ.

З покроковими відеоінструкціями, які були підготовлені за сприяння проєкту Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI), можна ознайомитись на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу:

Читайте також: До кінця лютого Мінфін винесе на обговорення законопроєкт щодо непрямих методів контролю доходів громадян

Нагадаємо, 1 травня 2022 року набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 4 червня 2021 року № 322 "Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу", яким затверджено Порядок створення особистого кабінету суб’єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу та Порядок інформаційної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України, в тому числі нові формати та категорії інформаційного обміну.

Детальніше про те, як фіскали отримають можливість застосовувати непрямі методи податкового контролю над видатками пересічних громадян, читайте в статті Сергія Следзя"Стає гаряче: до "добровільної" декларації для бідних додадуть податковий контроль над їх витратами".

Дані про витрати людини фіскали можуть черпати з найрізноманітніших джерел. Про це розповідає президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир в матеріалі - "Добровільним декларуванням статків громадян справа не обмежиться, без тотального стеження тут не обійдеться".