UA / RU
Підтримати ZN.ua

Державний «Центренерго» не може купити вугілля для ТЕС через обвал цін на електрику

Ціни на електроенергію в Україні впали більш ніж на 30%.

Державна компанія «Центренерго» відреагувала на різке падіння цін на електроенергію на оптовому ринку до критично низького рівня. При цьому керівництво підприємства попередило про зрив постачання вугілля і можливий дефіцит палива на її ТЕС. Причина – бракує коштів для купівлі вугілля. Про це йдеться в повідомленні компанії.

«Станом на 7 лютого ціни на ринку залишаються критично низькими. ПАТ «Центренерго» розраховує, що заходи, які вживаються регулятором, призведуть до усунення негативних явищ на ринку електроенергії, стабілізують ціноутворення, що створить передумови для своєчасних розрахунків за поставлене вугілля вітчизняного та імпортного походження», – повідомили в компанії.

В держкомпанії заявили, що обсяг законтрактованого імпортного вугілля на лютий-березень складає 677 тис тонн. Однак падіння цін на електроенергію нижче собівартості ставить під загрозу можливість оплати вугілля.

Читайте також: "Енергоатом" заявляє, що робота 15 енергоблоків АЕС не впливає на обвал цін на ринку електроенергії

Нагадаємо раніше експерти почали робити припущення, з якої причини в Україні обвалилися ціни на оптовому ринку електроенергії. На думку аналітиків ZN.UA, єдина причина – у такий спосіб ринок відреагував на включення 15 енергоблоків АЕС.

В Україні уперше підключили до мережі усі 15 енергоблоків атомних електростанцій. Вранці 30 січня у роботу ввели енергоблок №4 Рівненської АЕС.

Зазначалось, що робота АЕС «на повну» пов’язана з дефіцитом вугілля. Станом на грудень 2021 року запасів вугілля на станціях залишалося у середньому на два-три тижні, близько 20–25 енергоблоків простоювали через брак палива.

«Через це узимку АЕС працюватимуть на повну. Кілька тижнів у лютому працюватимуть одразу всі атомні блоки, чого не було просто ніколи. Але кризи не оминути, якщо навіть один чи два блоки зупиняться. Оскільки один непрацюючий блок збільшить витрати вугілля на 10 тисяч тонн на добу», - писав кореспондент ZN.UA Ігор Маскалевич. Докладніше про те, із чим Україні підійшла до опалювального сезону, читайте у його статті «Зима гарних новин...».