Британські науковці з Оксфордського університету й Імперського коледжу Лондона встановили, що у людей, які перенесли коронавірусну хворобу, зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання запахів і смаків, йдеться у дослідженні на репозиторії MedRxiv.
Дані для дослідження були взяті з бази проєкту UK Biobank, у якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією.
Експерти відібрали дані про 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії. 394 особи з цієї кількості перехворіли на COVID-19 - більшість мала легкі чи помірні симптоми і лише 15 потребували госпіталізації.
Після одужання пацієнт ще раз пройшли сканування головного мозку.
Коли науковці порівняли дані до і після хвороби, то дійшли висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини у лівій парагіппокампальній звивині, лівій орбітофронтальній корі та лівій острівцевій корі — саме ці ділянки відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані із функціями мозку, відповідальними за пам’ять та згадування емоційних реакцій.
Водночас, вчені припускають, що зменшення цих ділянок може в довготривалій перспективі збільшити ризик виникнення деменції.
Нагадаємо, що ще рік тому вчені намагалися з'ясувати причину пропажі нюху. Тоді вони робили досліди на мишах і дійшли висновку, що коронавірусу "потрібні" білки в носових порожнинах, щоб пробратися в організм.