Вчені з'ясували, чому сир - ідеальна закуска до вина

Поділитися
Вчені з'ясували, чому сир - ідеальна закуска до вина
Взаємодія танінів і ліпідів робить вино і сир такими відповідними один до одного.

Французькі вчені зрозуміли, як сиру вдається підкреслити смак вина і пом'якшувати його недоліки. Команда вивчила, як ліпіди, що містяться в сирі та інших жирних продуктах, взаємодіють з танинами винограду, які роблять вино гірким і терпким, пише Science Daily.

Взаємодія відбувається на молекулярному рівні. Щоб спостерігати цей процес, дослідники провели експеримент: додали емульсію з оливкового олії, води і фосфолипидного емульгатора в виноградний танін під назвою катехін.

Катехін проник в шар емульсії, який оточує краплі олії. Це викликало збільшення масляного складу. В результаті верхня частина емульсії стала кремовою, а нижня - прозорою. Все це віддалено нагадувало вершки.

Далі вчені покликали добровольців, щоб зрозуміти, як на цей процес реагують смакові рецептори людей. Учасникам дослідження давали ложку рапсової або оливкової олії, а потім пропонували розчин танінів.

Масла, як і очікувалося, робили розчин не таким в'язким на смак. Вчені прийшли до висновку, що саме взаємодія танінів і ліпідів робить вино і сир такими відповідними один до одного.

Раніше повідомлялося про те, що Україна скасувала мита на вино з ЄС. Експансія закордонних виробників загрожує втратою власного ринку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі