У Білорусі вивели різнокольорову картоплю, збагачену вітамінами

Поділитися
У Білорусі вивели різнокольорову картоплю, збагачену вітамінами У Білорусі вивели різнокольорову картоплю, збагачену вітамінами
Кольорова картопля підходить для будь-яких страв. Досить оригінально на столі будуть виглядати червоні картопляні оладки або синя картопля фрі.

У Білорусі вивели новий сорт картоплі з фіолетовою, синьою і червоною м'якоттю. Спробувати її жителі країни зможуть вже через один-два роки.

Кольоровий коренеплід вивели ще років 7-8 тому. Щоб вирощувати його в країні масштабно, буде потрібно пара років на проведення випробувань. За словами завідувача лабораторії вихідного матеріалу Науково-практичного центру НАН Білорусі з картоплярства та плодоовочівництва Віктора Козлова, назви нового сорту овоча з кольоровою м'якоттю ще немає, пише "Білоруська нива".

Поки незрозуміло, як домашні господині поставляться до нового зовнішнього вигляду картоплі у вже готових стравах. У салатах кольорова картопля виглядає гармонійно. А ось пюре бурякового кольору буде виглядати вельми незвично. "За смаковими характеристиками кольоровий плід нічим не відрізняється від звичайного. Як і будь-яка картопля - буває смачною, буває не дуже", - розповів Козлов.

Зате завдяки вченим нова картопля стала неймовірно корисною. Кольорова картопля містить велику кількість вітамінів, подібно буряку і моркві. Вона багата антиоксидантами, які зміцнюють імунітет, уповільнюють процес старіння органів і тканин організму, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращують пам'ять. Зараз науково-практичний центр НАН Білорусі з картоплярства та плодоовочівництва працює над вивченням властивостей та антиоксидантної активності нового сорту.

Першими у світі кольоровий сорт картоплі вивели американці, витративши 5 мільйонів доларів з Держбюджету. Нещодавно аналогічний коренеплід з'явився у томських селекціонерів, але їх картопля поки нестійка до вірусів і фітофтори. А білоруській кольорової картоплі ці напасті не страшні.

Фіолетові, червоні і сині плоди картоплі радять варити 15-20 хвилин у підсоленій воді, щоб вони не втратили екзотичний колір. Для салатів веселу картоплю краще відварювати в мундирах. Цілком оригінально на столі будуть виглядати червоні картопляні оладки або синя картопля фрі. Кольоровий коренеплід підходить для будь-яких страв. А його сік можна використовувати в харчовій промисловості як природний барвник. !zn

Читайте також:

Картопля, буряк, хліб і алкоголь - найпопулярніші продукти харчування українців

Азаров задоволений урожаєм картоплі

Вчені розшифрували гени картоплі, що відповідають за врожайність і поживність

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі