Відплата зачекає: Хезболла не атакуватиме Ізраїль, доки тривають переговори про припинення вогню

Поділитися
Відплата зачекає: Хезболла не атакуватиме Ізраїль, доки тривають переговори про припинення вогню © Getty Images
Представники угруповання можуть долучитися до переговорів пізніше.

Ізраїль і Сполучені Штати за участю партнерів-посередників Єгипту та Катару відновили у Досі важливі переговори щодо припинення вогню та угоди про звільнення заручників, пише The Washington Post.

Директор ЦРУ Вільям Бернс і координатор Білого дому з питань Близького Сходу Бретт Макгурк приєдналися до ізраїльських офіційних осіб, а також до партнерів-посередників з Єгипту та Катару для проведення нових переговорів у Досі, спрямованих на припинення конфлікту та повернення ізраїльських заручників.

За словами Газі Хамада, представника ХАМАС, переговорники від угруповання на зустрічі  присутні не були.

Іран і Хезболла пообіцяли завдати удару по Ізраїлю у відповідь за вбивство одного з лідерів ХАМАС Імаїла Ганії, а також головного командира Хезболли Фуада Шукра. Однак у четвер з’явилися ознаки того, що відновлення мирних переговорів може тимчасово послабити нові атаки.

«Ми можемо сказати, що Хезболла не розпочне свою операцію у відповідь під час переговорів, оскільки не хоче нести відповідальність за перешкоджання переговорам або потенційній угоді. Відплата може почекати, вона не термінова і не має часових обмежень», — повідомило джерело, тісно пов’язане із Хезболлою.

ХАМАС заявив, що відновить переговори, якщо отримає від Ізраїлю «чітку прихильність» своїй останній пропозиції. Угруповання повідомило посередникам, що його представники готові зустрітися з ними після сесії в четвер у разі наявності прогресу, або серйозної відповіді з боку Ізраїлю.

Заступник речника Держдепартаменту Ведант Пател сказав, що катарські дипломати пообіцяли працювати над тим, щоб ХАМАС був представлений у переговорах.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив журналістам, що переговори у четвер були зосереджені на «подробицях реалізації потенційної угоди». Він сказав, що «залишається багато роботи» і що угода навряд чи буде досягнута в четвер, а переговори продовжаться в п’ятницю. 

«Перешкоди, що залишилися, можна подолати, і ми повинні завершити цей процес», – сказав він.

Під час попередніх переговорів Ізраїль наполягав на доповненнях до представленої президентом Джо Байденом 31 травня рамкової угоди, зокрема на збереженні військовими безстрокового контролю над Філадельфійським коридором – буферною зоною між Газою та Єгиптом.

Ізраїльський чиновник, який говорив на умовах анонімності,  заявив у четвер, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху рішуче дотримується принципу, згідно з яким армія оборони Ізраїлю фізично залишається у Філадельфійському коридорі, попри незгоду ХАМАС.

«Це їхня пропозиція, і вона вимагає компромісу з обох сторін. Не лише одна сторона, а обидві сторони повинні продемонструвати певне лідерство тут і бути готовими визначити ці останні деталі. Ці суперечності можна скоротити», — сказав Кірбі на MSNBC.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі