Німеччина заарештувала ультраправого політика за зберігання нацистських матеріалів

Поділитися
Німеччина заарештувала ультраправого політика за зберігання нацистських матеріалів © unsplash/bill_oxford
Даніель Халемба був затриманий за лічені години до того, як він мав зайняти своє місце в парламенті землі Баварія.

Новообраного ультраправого німецького політика заарештували за підбурювання до заколоту та зберігання нацистських матеріалів, пише Financial Times.

22-річний Даніель Халемба мав зайняти своє місце в парламенті землі Баварія,  оскільки у понеділок розпочався його п’ятирічний термін повноважень, що давало йому імунітет від судового переслідування. Халемба є одним із 32 парламентарів, обраних від Альтернативи для Німеччини (AfD) на виборах на початку цього місяця, що стало найкращим результатом ультраправої партії в Баварії.

Прокуратура міста Вюрцбург видала ордер на його арешт у п'ятницю, напередодні нового засідання парламенту. Спочатку Халембу не могли знайти, що викликало побоювання, що він уникне арешту та спробує зайняти своє місце у парламенті, що ускладнить будь-яке судове переслідування. Зняття депутатської недоторканності є усталеною практикою, але це вимагало б дозволу законодавчих зборів Баварії та могло б поглибити політичну суперечку через його арешт. Поліція затримала його в Штутгарті, в сусідній землі Баден-Вюртемберг, о 8 ранку в понеділок.

Адвокат Халемби Дубравко Мандіч заявив, що звернувся до конституційного суду Баварії з проханням скасувати арешт його клієнта.

Халемба кілька тижнів перебував у полі зору прокуратури. У середині вересня поліція у Вюрцбурзі провела обшук у приміщеннях суперечливого студентського братства Teutonia Prag після того, як сусіди поскаржилися на те, що вони регулярно чують, як члени організації вигукують нацистське привітання «Sieg Heil».

Під час обшуків на місці був присутній і  Халемба — член братства та лідер AfD Würzburg. Поліція заявила, що конфіскувала велику кількість матеріалів і що їхній рейд підтвердив звинувачення сусідів. Халемба, у свою чергу, заявив, що внаслідок обшуків жодного викривального матеріалу знайдено не було.

Політик є одним із п’яти членів Teutonia Prag, яких зараз звинувачують у підбурюванні до заколоту та зберіганні нацистських пам’ятних речей, що згідно з конституцією Німеччини вважається злочином. Катрін Ебнер-Штайнер, лідер фракції AfD у парламенті Баварії, звинуватила слідчих у політично вмотивованому переслідуванні та в арешті Халемби «на вигаданих підставах».

Підтримка AfD у Баварії в останні місяці зросла разом із зростанням гніву через імміграцію, інфляцію та стагнацію економіки. На виборах, що відбулися 8 жовтня, партія отримала 14,6% голосів виборців проти 10,2% у 2018 році.

На цих же жовтневих виборах AfD показала ще кращі результати в сусідньому Гессені, набравши 18,6 відсотка голосів і ставши другою за величиною політичною партією в парламенті землі.

У серпні стало відомо, що парламентський помічник від ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» працював над таємним планом використання російських грошей для затримки доставки танків в Україну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі