2020 став тріумфом науки та провалом політики – Харарі на YES

Відео
Поділитися
2020 став тріумфом науки та провалом політики – Харарі на YES
За менше, ніж рік, у світі з’явилося декілька ефективних вакцин

Ізраїльський історик і автор бестселера "Sapiens. Історія людства від минулого до майбутнього" Юваль Ной Харарі схарактеризував 2020 рік як тріумф науки та провал політики. Під час онлайн дискусії Ялтинської європейської стратегії (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука історики обговорювали, як відповідати на глобальні загрози після епідемії COVID.

«Головний урок, який я виніс з минулого року... це те, що був рік надзвичайних наукових успіхів і провалу політики. Тобто, у порівнянні з будь-якою попередньою епідемією в історії, ми краще та швидше впоралися з тим, щоб зрозуміти епідемію й зрозуміти, що з нею робити”, - сказав Харарі під час дискусії з Рутгертом Брегманом та головною редакторкою впливово британського журналу The Economist Занні Мінтон Беддос.

Рік у науці дійсно був успішним. Ще влітку епідеміолог Ларрі Брілліант, який очолював групу, що перемогла віспу у світі, був упевнений в тому, що світові науковці швидко розроблять ефективну вакцину від ковіду. Тоді у світі розробляли близько 60 препаратів проти коронавірусної інфекції. Сьогодні ж Харарі підкреслив, що у випадку з COVID-19 для правильного визначення вірусу та розробки тестів науковцям знадобилося лише два тижні. 

“За менше, ніж рік, в нас з’явилося декілька ефективних вакцин. Це надзвичайний успіх науки”, - сказав Харарі.

Щодо річних політичних поразок, історик наголосив, що у той час, як одні країни доволі успішно проявили себе в зупиненні та стримуванні епідемії, інші не дуже добре впоралися з реакцією на пандемії, включно із розвинутими країнами.  “У той час, як одні країни доволі успішно проявили себе в зупиненні та стримуванні епідемії, якщо подивитися на багато інших країн, таких як США, Бразилія, Велика Британія, їх керівники провадили катастрофічну політику, годі й говорити про глобальний рівень. Після більше ніж року, від початку епідемії, глобального лідерства немає й досі. Не існує глобального плану дій щодо як самого вірусу, так і економічних наслідків від нього”, - додав Харарі.

Під час дискусії на YES також обговорювалися питання того, як людство може вижити та побудувати світ, у якому всі можуть жити гідно, та які загрози й можливості є породженням людської природи в поєднанні з нинішнім технологічним розривом між країнами.  

Відкриваючи дискусію, Віктор Пінчук сказав: «Людство постало перед великими загрозами. Нам потрібний глобальний брейнсторм для розробки плану дій з залученням найкращих мислителів планети».

Ялтинська європейська стратегія (YES) – провідний форум, де обговорюється та розбудовується європейське майбутнє України в глобальному контексті. Вже понад десять років YES виступає ініціатором діалогу між лідерами з України, ЄС, США та інших частин світу. В Україні вона надає майданчик для відкритої дискусії між провідними політичними силами. YES об’єднує разом лідерів від політики, бізнесу, представників ЗМІ, громадянського суспільства та експертної громади.

Фонд Віктора Пінчука – це незалежна приватна міжнародна благодійна організація, яка базується в Україні. Фонд був створений 2006 року бізнесменом і філантропом Віктором Пінчуком з метою надання можливості новим поколінням змінити країну та світ. Для її реалізації Фонд розробляє проекти та розбудовує партнерства як в Україні, так і  поза її межами. З 2006 року у трансформацію України Фондом було інвестовано понад 153 млн. доларів США.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі