В Україні спостерігається зростання цін на цукор, темпи якого можуть прискоритися. Про це повідомили аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах Всеукраїнської Аграрної Ради, пише пресслужба ВАР.
Експерти зазначили, що ціни на цукор за тиждень в середньому зросли на 1-1,5 грн/кг.
«Наразі вартість цукру коливається у межах 23–24,50 грн/кг. Основні причини такого підйому – стабілізація внутрішнього попиту та початок відновлення експорту», – йдеться у повідомленні.
Аналітики пояснили, що українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки. Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи.
«За очікуваннями ситуація мала бути гіршою без експорту до Європи. Але наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки, що підтримує позиці», – йдеться у повідомленні.
Суттєву вплинути на цінову динаміку може надати часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, яке планується з 2025 року. За прогнозом експертів, в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції.
«З 1 січня 2025 року ми можемо побачити активне зростання цін, коли відкриється європейський ринок. Минулого сезону ціни сягали рівня 29-32 тисяч грн/т з ПДВ. Можливо, у цьому сезоні ми теж повернемося до цих показників», – наголосили аналітики.
Вони додали, що ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на динаміку цін в Україні.
«У Бразилії фіксуються певні проблеми, і це може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. За рахунок цього у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку», – резюмували експерти.
Раніше ми писали, що відбувається на ринку шоколаду та чи можуть зрости ціни на нього.