15 березня у християн східного обряду починається Великий піст, який триватиме до свята Воскресіння Христового. Сенс поста - в очищенні душі і тіла, відмову від мирського, щоб зустріти Великдень зі світлими помислами, повідомляє «УНІАН».
Що можна і не можна їсти під час Великого посту
За традицією, в перший день посту прийнято відмовлятися від їжі. Найсуворішим періодом поста є Страсна седмиця, яка передує Великодню, в цей час встановлені найбільш суворі обмеження в їжі.
Обмеження по днях
у понеділок, середу і п'ятницю дотримуються сухоїдіння - можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі);
вівторок і четвер - гаряча (приготована) їжа без олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі);
субота та неділя - дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.
Двічі за пост можна з'їсти рибу і морепродукти - на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (25 квітня).
Варто зазначити, що такі суворі обмеження є обов'язковими тільки для ченців, віруючі можуть пом'якшити обмеження. Головне в піст - не відмова від їжі, а позбавлення від гріха і єднання з Богом.