У 2023 році 27 лютого почався Великий піст у християн східного обряду. Він буде тривати до Великодня. В цей час забороняється вживати їжу тваринного походження, але можна готувати різні пісні страви.
Булгур з овочами
Інгредієнти:
- Булгур – 250 г
- Олія – 30 г
- Перець солодкий – 2 шт.
- Помідор свіжий – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Сіль, перець, червона паприка – на смак.
Приготування:
- Перець помити, нарізати соломкою, помідор нарізати.
- Цибулю дрібно нарізати, покласти у каструлю з товстим дном, де попередньо розігріли олію.
- Пасерувати цибулю на повільному вогні приблизно 5 хвилин. Додати перець і готувати ще 5 хвилин.
- Додати помідори, томатну пасту, спеції. Готувати ще 3 хвилини.
- Всипати булгур і добре перемішати. Прогріти, постійно помішуючи, 5 хвилин.
- Залити окропом, посолити, накрити кришкою і готувати 10-15 хвилин.
- Вимкнути плиту і дати страві настоятися ще 15 хвилин.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Пісний суп з квасолею
Інгредієнти:
- Квасоля – 200 г
- Кукурудзяне борошно – 150 г
- Морква – 1/2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1/2 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л
- Лавровий лист – 1 шт.
- Селера – 1/2 стебла
- Бульйон овочевий – 1,2 л
- Розмарин – 1 гілочка
- Олія оливкова – 1 ст. л
- Сіль, перець – на смак
Приготування:
- Квасолю замочити у мисці з холодною водою на 4 години.
- Налити в каструлю води, покласти квасолю, додати лавровий лист. Готувати до напівготовності 40 хвилин. Додати сіль.
- Відкинути квасолю на друшляк і обсушити.
- Моркву, цибулю та селеру нарізати і обсмажити в розігрітому маслі на пательні до готовності.
- В овочевий бульйон додати квасолю, обсмажені овочі.
- Коли суп закипить, просіяти борошно, додати до супу, повільно помішуючи.
- Закрити кришку та варити протягом 40 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати томатну пасту.
Пісні шоколадні мафіни з вишнею
Інгредієнти:
- Борошно – 100 г
- Какао-порошок Ц 40 г
- Цукор – 60 г
- Розпушувач – 1 ч.л
- Олія – 5 ст.л
- Цукрова пудра – на смак
Приготування:
- Змішати у мисці всі сухі інгредієнти.
- Окремо змішати рідкі інгредієнти.
- Поєднати обидві маси і добре перемішати до однорідності. Тісто має бути за консистенцією, як сметана.
- Покласти в тісто вишні та ще раз добре перемішати.
- Викласти тісто у форми, застелені паперовими вкладками для кексів.
- Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин.
Пісний салат з пекінською капустою
Інгредієнти:
- Пекінська капуста – 350 г
- Солодкий перець – 200 г
- Кукурудза консервована – 300 г
- Лимонний сік – 1 ч. л
- Гірчиця в зернах – 1 ст. л
- Петрушка, кріп, кукурудзяна олія нерафінована – на смак
Приготування: