27 лютого у християн східного обряду розпочинається Великий піст, який триватиме до 15 квітня. Це період певних обмежень у їжі, яких слід дотримуватися, а також духової підготовки до свята Воскресіння Христового.
Що можна їсти у Великий піст
У цей час можна вживати злаки, крупи, горіхи, фрукти, овочі. Дозволяється пісний майонез, соуси на основі томату.
Можна також їсти овочеву консервацію, квашену та морську капусту, соєвий соус. У пісні страви можна також додавати шпинат, руколу, черемшу, кріп, петрушку та іншу зелень.
Можна також їсти сушені, свіжі чи мариновані гриби.
Дозволяється також вживання нежирних солодощів: сухофруктів, галетного печива, мармаладу, меду.
У нестрогі дні посту можна додавати рослинну олію до страв, а у Вербну неділю та Благовіщення Пресвятої Богородиці дозволяється вживати морепродукти та рибу.
Під час посту їжу слід вживати невеликими порціями. Священики радять не переїдати рослинної їжі. Якщо дуже хочеться їсти, краще з'їсти шматочок м'яса, ніж переїсти сухофрукти.
Що не можна їсти в цей час
Тим, хто постить, не можна їсти вершкове масло, яйця, м'ясо та молочні продукти.
Не можна також їсти шоколад та шоколадні цукерки, жирні солодощі та випічку, фастфуд.
Забороняється пити алкогольні напої та палити.