Наближається Великдень - одне з найсвітліших свят, присвячене воскресінню Ісуса Христа. Одним із символів свята є паски - традиційна випічка, яку господині готують заздалегідь.
Одним із способів приготування паски є створення олександрійського тіста. Рецепт досить простий, але на приготування тіста потрібно доволі багато часу, повідомляє ТСН.
Інгредієнти:
свіжі дріжджі - 75 г
цукор - 500 г
яйця - 5 шт.
жовтки - 2 шт.
пряжене молоко - 500 мл
розтоплене вершкове масло - 250 г
родзинки - 100 г
сіль - 0,5 ч. л.
борошно - 1,5 кг
ванілін
коньяк або ром
цедра апельсина (за бажанням)
Приготування:
Покладіть дріжджі у велику миску і повністю розчиніть в молоці. Перемішайте дерев'яною ложкою. У вас повинна вийти однорідна маса.
У великій мисці збийте яйця з цукром міксером до пишної білої маси.
У яйця додайте розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим) і знову перемішайте міксером.
У великій посудині з'єднайте дріжджову масу з яєчно-вершковою і перемішайте. У вас вийде рідка опара, трохи схожа за консистенцією на сметану.
Накрийте посудину харчовою плівкою і залиште на 8-12 годин підходити.
Додайте до опари ванільний цукор, сіль і 500 г просіяного через сито борошна, перемішайте. Тепер знову додайте 500 г борошна, сухофрукти і добре перемішайте.
Тісто по цьому рецепту потрібно вимішувати руками. Висипати на стіл борошно, що залишилося, а на нього покладіть тісто. Місіть його руками, поки воно не стане однорідним, але більше борошна не додавайте.
Розділіть тісто на ту кількість форм, які будете використовувати, змастіть форми рослинним маслом.
З тіста зробіть кульку і покладіть в форму. Накрийте тісто у формах рушником або харчовою плівкою і залиште підходити на 1-2 години.
Розігрійте духовку до 180 градусів і відправте форми випікатися. Час випікання може змінюватися в залежності від розміру форм, але приблизно це займає 25-35 хвилин. Готовність перевіряйте шпажкою.