Улюблена страва новорічного столу: рецепти Олів'є від українських кухарів

Поділитися
Улюблена страва новорічного столу: рецепти Олів'є від українських кухарів Олів'є протягом багатьох років залишається одним з символів Нового року © gloss.ua
Незважаючи на гадану легкість, салат можна приготувати дуже по-особливому.

Наближається період новорічних свят, одним з обов'язкових атрибутів якого є салат Олів'є. Незважаючи на те, що рецепт салату знайомий, напевно, кожному, його можна приготувати по-особливому і зробити таку звичну, на перший погляд, страву такою, що запам'ятовується.

Gloss.ua опублікував підбірку рецептів Олів'є від українських кухарів. Його можна готувати з куркою, крабами, з запечених овочів і ще кількома цікавими способами.

Олів'є від Ектора Хіменеса-Браво

Інгредієнти

Телячий язик відварний - 400 гр

Раки - 12 шт.

Куряче яйце - 12 шт.

Перепелині яйця - 12 шт.

Картопля - 2 шт.

Морква - 2 шт.

Заморожений зелений горошок - 6 ст.л.

Солоні огірки - 4 шт.

Червона цибулю - 40 гр

Листя цикорію - 12 шт.

Мікрогрін гороху - 15 гр

Оливкова олія - 100 мл

Гірчиця - 0,5 ч.л.

Лимонний сік - 1 ч.л.

Сіль, суміш п'яти перців, чорний мелений перець, цукрова пудра - за смаком.

Приготування

Цілий язик потрібно опустити в киплячу воду і варити на повільному вогні 4 години. У воду додати спеції і сіль за смаком. Язику дати охолонути і нарізати кубиками приблизно 5 міліметрів.

Овочі - картоплю і моркву - запекти в духовці 30 хвилин при температурі 180°С. Дати охолонути, почистити, нарізати такими ж кубиками.

Зелений горошок припустити у солоній воді 1 хвилину, охолодити.

Червону цибулю подрібнити, один з огірків порізати кубиками, з інших овочерізкою зробити "спіральки".

Раків очистити сирими, попередньо прокрутити на 90 градусів хвостик і відірвати його, відварити. Шейки відокремити і очистити від панцира. М'ясо з клешнею нарізати і додати до мови.

Перепелині яйця відварити 5 хвилин в солоній воді, різко охолодити, почистити, розрізати уздовж, вони потрібні будуть для подачі.

Змішати овочі та м'ясо, заправити салат майонезом, додати сіль і перець.

"Спіральки" солоного огірка, ракові шийки, перепелині яйця в салат не додавати - вони потрібні для подачі.

Приготування майонезу

Жовтки і гірчицю потрібно акуратно змішувати вінчиком, вливаючи тонким струмком оливкову олію. Коли жовтки і масло повністю змішаються, додати в соус лимонний сік, сіль, перець і цукрову пудру.

Подача

У листя цикорію потрібно обрізати нижню частину і викласти на кожен листочок порцію салату. Прикрашаємо готову порцію раковою шийкою, "спіралькою" огірка, половинками перепелиного яйця і гілочкою гороху.

Олів'є з куркою і червоною ікрою від Вадима Яреми

Шеф-кухар ChickenKyiv пропонує прикрашати салат перепелиними яйцями і додати в нього червону ікру.

Інгредієнти (на 1 кг салату)

Картопля відварна в шкірці (1-2 середнього розміру) - 70 г

Огірок свіжий (надає приємний хрускіт і свіжість, можна замінити і солоним) - 1 шт.

Морква відварна (найкраще відварити моркву в воді з додаванням солі і цукру пропорція 1: 1) - 1 шт.

Огірок солоний (корнішон) - 110 г або 3-5 маленьких

Майонез власного виробництва (можна взяти покупний, але додати в нього трохи цукрової пудри, оцет яблучний і соєвий соус для пікантності

Яйце куряче відварене - 2 шт.

Горошок свіжоморожений (не маринований) - 2-3 столові ложки

Куряче філе відварне - 300 г

Сіль і перець - за смаком

Яйце перепелине - 2-3 шт. (Для декору)

Ікра червона - чим більше, тим смачніше (20-30 г)

Приготування

Відварюємо філе: ставимо воду, доводимо до кипіння, додаємо спеції, кладемо куряче філе (попередньо просушити від вологи, не мити), даємо покипіти філе рівно 5-7 хвилин при бурхливому кипінні і відключаємо, даємо йому «дійти» ще 20-30 хвилин. Філе виходить дуже соковитим.

Овочі відварюємо в шкірці, бажано не переварити.

Яйце відварюємо круто, але не до сірого відтінку. Очищаємо.

Самі готуємо майонез: в стакан блендера кладемо жовток (яйце беремо тільки у перевіреного виробника з сертифікатом обробки), гірчицю, сіль, перець, наливаємо рослинне масло злегка охолоджене, за допомогою блендера акуратно і повільно збиваємо знизу верх - пульсуючими натисканнями. Виходить емульсія олії з гірчицею, додаємо яблучний оцет, соєвий соус, перемішуємо, пробуємо.

Відварені овочі нарізаємо дрібними кубиками, як і куряче філе.

Нарізані овочі, курку, зелений горошок, свіжий і солоний огірок кладемо в одну миску, заправляємо домашнім майонезом до смаку.

Викладаємо салат на тарілку, декоруємо перепелиним яйцем і ікрою.

Олів'є з крабами від Віктора Тимчишин

У рецепті chef в Guramma Italiana присутні листя салату і васабі, а для декору використовуються квіти.

Інгредієнти

крабова фаланга консервована або варено-морожена - 60 гр

ікра тобіко - 5 гр

огірок свіжий - 30 гр

батат відварений (солодка картопля) - 30 гр

яйце перепелине відварне - 2 шт

горошок см (бланшований) - 20 гр

айсберг салат (тверда частина) - 20 гр

майонез японський - 50 гр

васабі паста - 5 гр

шірачі - 5 гр

квіти сьедобние для декору

Приготування

Крабову фалангу розірвати на великі волокна, додати огірок нарізаний кубиком і ікру тобіко. Заправити соусом на основі майонезу з васабі і шірача. Решту продукти нарізати кубиком, викласти через форму і оформити.

Олів'є з запечених овочів від Євгена Клопотенко

Інгредієнти

Морква - 2 шт.

Картопля - 200 г

Телятина - 100 г

Заморожений зелений горошок - 2 шт.

Огірок солоний - 2 шт.

Яйце - 0,5 шт.

Ріпчасту цибулю (невеликий) - 1 шт.

Вершкове масло (для смаження)

Сіль, перець (за смаком)

Для майонезу:

Яєчний жовток - 2 шт.

Гірчиця (французька з зернами) - 1 ст.л.

Сік половини лимона

Дрібка солі

Олія соняшникова - 100 мл.

Приготування

Помиті овочі потрібно запікати до готовності в духовці при температурі 180 градусів.

М'ясо теж запікати у фользі, додавши трохи солі.

М'ясо і овочі, що остигнули, нарізати великими шматочками.

Яйця зварити круто.

Огірок і яйця теж потрібно нарізати крупно, а цибулю дрібно.

Горошок припустити в сковорідці з вершковим маслом протягом 5 хвилин.

Змішати всі інгредієнти, заправивши майонезом і додавши сіль і перець за смаком.

Приготування майонезу

Жовтки з сіллю, гірчицею і лимонним соком потрібно збивати віночком до отримання однорідної маси. Потім невеликими порціями вливати масло і продовжувати збивати, поки не додасте всю олію і майонез не набуде однорідної консистенції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі