7 січня святкують Різдво Христове за юліанським календарем. Напередодні свята, у Святвечір 6 січня, господині мають приготувати 12 пісних страв, серед яких головними є кутя, вареники та узвар.
Вареники з квашеною капустою
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Пшеничне борошно – 600 г.
- Квашена капуста – 300 г.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Рослинна олія – 4-5 ст. л
- Сіль – 0,5 ч. л
- Перець чорний мелений – на смак
Приготування:
- Візьміть пів кілограма борошна і трохи присоліть. Додайте воду та замішайте тісто, поки воно не почне відлипати від миски.
- Присипте стільницю борошном і добре замісіть тісто руками. Робити це необхідно 7-10 хвилин, як мінімум. Після дайте тісту настоятися при кімнатній температурі 20 хвилин.
- Розріжте шматок тіста на дві частини і кожну розкатати качалкою якомога тонше. За допомогою склянки виріжте кола.
- На середину викладіть приблизно по столовій ложці капусти та щільно защипніть краї.
- Наріжте одну цибулину тонкими півкільцями або кубиками та обсмажте до золотистого кольору.
- У киплячу підсолену воду викладіть вареники. Коли вони спливуть наверх, проваріть їх 3-4 хвилини.
- Готові вареники треба присипати смаженою цибулею.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Солодкі вареники з яблуками
Інгредієнти:
- Борошно – 3 скл.
- Вода – 3/4 скл.
- Цукор – 1/2 скл.
- Кориця – на смак
Приготування:
- Замісити тісто і розкатати його не надто тонко на поверхні, яка присипана борошном.
- Яблука почистити та нарізати соломкою. Пересипати цукром і дати постояти, щоб витік зайвий сік. Присипати яблука меленою корицею.
- Начинку потрібно викласти на кружечки з тіста та склеїти краї.
- Варити у підсоленій воді протягом 1 хвилини після того, як вареники піднімуться на поверхню.
- Готові вареники обережно вийняти з окропу та подавати на стіл.
Ліниві пісні вареники з картоплею
- 350 г картопляного пюре;
- 90 г борошна;
- кріп, спеції;
- 1 цибулина;
- 30 мл олії.
Приготування:
- У картопляне пюре додаємо борошно, кріп і трохи солі. Замішуємо тісто. Зробити довгу ковбаску, ріжемо її невеликими шматочками трохи дрібніше класичних вареників.
- Покласти шматочки в киплячу воду, готуємо 3-4 хвилинки. Виймаємо шумівкою.
- Цибулю обсмажити в олії, додати до вареників, перемішати.
- Готову страву можна подавати до столу.