Святвечір 2023: рецепти смачних вареників

Поділитися
Святвечір 2023: рецепти смачних вареників © smak.ua
Вареники – одна з обов'язкових страв на різдвяному столі.

7 січня святкують Різдво Христове за юліанським календарем. Напередодні свята, у Святвечір 6 січня, господині мають приготувати 12 пісних страв, серед яких головними є кутя, вареники та узвар.

Вареники з квашеною капустою

Інгредієнти:

  • Вода – 150 мл.
  • Пшеничне борошно – 600 г.
  • Квашена капуста – 300 г.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Рослинна олія – 4-5 ст. л
  • Сіль – 0,5 ч. л
  • Перець чорний мелений – на смак

Приготування:

  • Візьміть пів кілограма борошна і трохи присоліть. Додайте воду та замішайте тісто, поки воно не почне відлипати від миски.
  • Присипте стільницю борошном і добре замісіть тісто руками. Робити це необхідно 7-10 хвилин, як мінімум. Після дайте тісту настоятися при кімнатній температурі 20 хвилин.
  • Розріжте шматок тіста на дві частини і кожну розкатати качалкою якомога тонше. За допомогою склянки виріжте кола.
  • На середину викладіть приблизно по столовій ложці капусти та щільно защипніть краї.
  • Наріжте одну цибулину тонкими півкільцями або кубиками та обсмажте до золотистого кольору.
  • У киплячу підсолену воду викладіть вареники. Коли вони спливуть наверх, проваріть їх 3-4 хвилини.
  • Готові вареники треба присипати смаженою цибулею.

Солодкі вареники з яблуками

Інгредієнти:

  • Борошно – 3 скл.
  • Вода – 3/4 скл.
  • Цукор – 1/2 скл.
  • Кориця – на смак

Приготування:

  • Замісити тісто і розкатати його не надто тонко на поверхні, яка присипана борошном.
  • Яблука почистити та нарізати соломкою. Пересипати цукром і дати постояти, щоб витік зайвий сік. Присипати яблука меленою корицею.
  • Начинку потрібно викласти на кружечки з тіста та склеїти краї.
  • Варити у підсоленій воді протягом 1 хвилини після того, як вареники піднімуться на поверхню.
  • Готові вареники обережно вийняти з окропу та подавати на стіл.

Ліниві пісні вареники з картоплею

  • 350 г картопляного пюре;
  • 90 г борошна;
  • кріп, спеції;
  • 1 цибулина;
  • 30 мл олії.

Приготування:

  • У картопляне пюре додаємо борошно, кріп і трохи солі. Замішуємо тісто. Зробити довгу ковбаску, ріжемо її невеликими шматочками трохи дрібніше класичних вареників.
  • Покласти шматочки в киплячу воду,  готуємо 3-4 хвилинки. Виймаємо шумівкою.
  • Цибулю обсмажити в олії, додати до вареників, перемішати.
  • Готову страву можна подавати до столу.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі