15 лютого, через 40 днів після Різдва, відзначають Стрітення. Існує традиція пекти до свята "жайворонків" з тіста – спеціальні булочки у формі пташок. У народі вірили, що це допоможе закликати весну та тепло. У стрітенських "жайворонків" господині клали монету, зерно, або перстень, щоб кожен член родини зміг отримати персональне святкове передбачення.
Як приготувати "жайворонків" на Стрітення
Інгредієнти
- Борошно – 1 скл.
- Кип’ячена вода – 1/3 скл.
- Олія рослинна – 3 ст. ложки
- Мед – 2 ст. ложки
- Розпушувач для тіста – 1/3 ч. ложки
- Родзинки – 20 г
- Сіль – на смак
Приготування
- Родзинки залити окропом, промити.
- Кип’ячену воду перелити у миску, розчинити у ній мед, додати трохи солі, рослинної олії та ретельно перемішати.
- Всипати порціями борошно з розпушувачем до миски, замісити еластичне тісто (вимішувати 10-15 хвилин).
- З тіста сформувати ковбаску (завтовшки близько 4 см), нарізати її невеликими рівномірними шматочками.
- З кожного шматочка зліпити "жайворонка". Спочатку зав’язати у вузлик, з одного кінця сформувати голову, з іншого – хвостик. Зробити ножем невеликі надрізи (пір’я). Вставити родзинки з обох боків голови, щоб сформувати очі.
- Розігріти духовку до 180°C, застелити пергаментом лист, викласти на нього "жайворонків". Випікати 20-25 хвилин до готовності.
- Дістати з духовки "жайворонків", дати злегка охолонути. Подавати на тарілці до чаю.