Страви на Святвечір: рецепти пісних вареників

Поділитися
Страви на Святвечір: рецепти пісних вареників Однією зі страв на Святвечір можуть бути вареники © 24 канал
Поставити на стіл можна вареники з картоплею, капустою або солодкою начинкою.

6 січня християни східного обряду святкуватимуть Святвечір  - вечір напередодні свята Різдва Христового. Традиційно, в цей вечір на стіл подають 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Однією з таких страв можуть бути пісні вареники.

Приготувати вареники можна з капустою, картоплею, а можна зробити солодкими, наприклад, з вишнею. Все залежить від бажання.

Вареники з капустою

Інгредієнти

Інгредієнти для тіста:

- 0,5 кг борошна;

- 250 мл води;

- 2 ст. ложки олії;

- сіль за смаком.

Інгредієнти для начинки:

- 0,3 кг білокачанної капусти (можна використовувати і квашену капусту);

- 1 середня морква;

- 2 середні цибулини;

- рослинна олія;

- сіль за смаком;

- лавровий лист.

Приготування

Тісто

Просійте борошно, додайте воду, сіль, масло і замісіть круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, тим часом можна приготувати начинку. А потім можна приступати до оброблення тіста і ліплення вареників.

Таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється.

Начинка

Дрібно поріжте цибулю, натріть на крупній тертці моркву і підсмажте на олії. Нашинкуйте капусту. Додайте її на сковороду до моркви і тушкуйте на повільному вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Під кінець покладіть лавровий лист і посоліть.

Вареники з маком

Інгредієнти:

1 стакан води;

1 яйце;

4 склянки борошна;

3 ст. л соняшникової олії;

дрібка солі;

2 ст. л цукру,

150 г маку;

50 г родзинок.

Приготування

Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, 1 яйце, влийте масло і воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 20-30 хвилин.

Для приготування начинки ретельно помийте мак, залийте окропом на 45 хвилин, злийте воду через сито, перетріть мак в комбайні, додайте цукру. Окремо ретельно помийте родзинки, залийте окропом, залиште на 10 хвилин, додайте в мак, перемішайте.

Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку з маку і закріпіть краю, формуючи вареник.

У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.

Вареники з вишньою

Інгредієнти:

1 стакан води;

400 г вишні;

300 г борошна;

3 ст. л соняшникової олії;

дрібка солі;

2 ст. л цукру.

Приготування

Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, влийте масло і воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 25 хвилин.

Для приготування начинки необхідно розморозити вишню, додайте цукор, перемішайте.

Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку і закріпіть краю, формуючи вареник.

У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.

Вареники з чорносливом і свіжими яблуками

Інгредієнти:

1 стакан води;

250 г яблук;

30 г вершкового масла 82%;

300 г борошна;

3 ст. л соняшникової олії;

дрібка солі;

2 ст. л цукру

1 ст. л кориці.

Приготування

Для приготування тіста ретельно просійте борошно в мисці, щоб не було грудочок, додати солі, додайте олію, воду - замісіть тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 30 хвилин.

Для приготування начинки ретельно помийте яблука, натріть на крупній тертці. На сковороді на вершковому маслі тушкуйте 10 хвилин. Окремо в тарілці ретельно помийте чорнослив, залийте окропом на 15 хвилин. В тушковані яблука додайте корицю, цукор, чорнослив, перемішайте.

Розділіть тісто на вареники на кілька частин, кожну з них розкачати качалкою і сформуйте склянкою кружальця з тіста. Викладіть в центр чайною ложкою начинку і закріпіть краю формуючи вареник.

У каструлі з окропом варіть вареники 20 хвилин до готовності, викладіть на тарілку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі