Старий Новий рік: що приготувати на свято

Поділитися
Старий Новий рік: що приготувати на свято © Новое Время
Традиційно на стіл подавали щедру кутю та м’ясні страви.

У ніч з 13 на 14 січня українці зустрічають Старий Новий рік. В цей час також святкують Щедрий вечір, головною стравою якого є щедра кутя.

Господині на свято також готували різні страви з м’яса. Цього дня не прийнято готувати рибу або птицю, бо так щастя може полетіти або упливти. ZN.UA підготувало рецепти смачних страв до святкового столу.

Щедра кутя з молоком

Інгредієнти:

  • Пшениця – 400 г
  • Молоко – 750 г
  • Мак – 50 г
  • Мед – 50 г
  • Родзинки – 200 г
  • Волоські горіхи – 50 г

Приготування:

  1. Пшеницю промити, замочити у холодній воді на 3-4 години.
  2. Коли зерно повністю вбере воду, його слід залити молоком та варити до готовності.
  3. Мак залити окропом на 20 хвилин, подрібнити у ступі.
  4. Родзинки промити, замочити в окропі на 30 хвилин, злити воду.
  5. Горіхи подрібнити у ступі або порізати ножем.
  6. У готову кашу додають мед, горіхи, мак та родзинки, ретельно перемішують.
  7. Подавати страву можна у глиняній ємності або порційно у піалах.

Свинячі ребра у медово-яблучному соусі

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра – 2 кг
  • Бульйон – 50 мл
  • Яблучне пюре - 0,5 скл.
  • Мед – 0,5 скл.
  • Біле вино – 1 ст. л.
  • Кориця – 2 палички
  • Яблуко – 2 шт.
  • Розмарин – 0,5 ч. л.
  • Чебрець - 0,5 ч. л.
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець – 1,5 ч. л.

Приготування:

  1. Очистити та подрібнити часник, змішати з розмарином, чебрецем, перцем та сіллю.
  2. Помити свинячі ребра, видалити зайву вологу за допомогою паперової серветки.
  3. Ребра натерти спеціями та сіллю, покласти на лист, запікати у розігрітій до 250 градусів духовці 30 хвилин.
  4. У каструлі змішати бульйон, яблучне пюре, біле вино, мед, перець та корицю. Варити п’ять хвилин на середньому вогні.
  5. Яблука очистити від шкірки, дрібно порізати, додати у каструлю, варити ще дві хвилини.
  6. Дістати з духовки свинячі ребра, полити медово-яблучним соусом, подати на стіл.

Холодець з яловичини

Інгредієнти:

  • Яловичина – 600 г
  • Желатин – 45 г
  • Вода – 2 л
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лавровий лист, перець-горошок, сіль – на смак

Приготування:

  1. М'ясо промити під водою, відварити. Потрібно уважно стежити за бульйоном, вчасно знімати з нього піну. Коли він закипів, вогонь зменшують, варять 3 години.
  2. Моркву, цибулю помити, очистити, додати у бульйон. Через дві години в бульйон кладуть сіль, чорний перець, лавровий лист. Залишити варитись на повільному вогні ще одну годину.
  3. З готового бульйону дістати м'ясо, розібрати його на волокна, розкласти у форми.
  4. Бульйон процідити через 2-3 шари паперових рушників, дати охолонути.
  5. Желатин залити однією склянкою гарячої води, добре розмішати. Коли желатин розбух, його треба повільно влити у бульйон, акуратно перемішати.
  6. М'ясо у формах залити бульйоном.
  7. Холодець поставити у холодильник на 8-12 годин.

Вареники з сиром та кропом

Інгредієнти:

Для тіста

  • Борошно – 3 скл.
  • Тепла вода – 1 скл.
  • Яйце – 1 шт.

Для начинки

  • Сир – 300 г
  • Кріп – 1 пучок
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль, перець – на смак

Для соусу

  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Борошно – 1 скл.
  • Вершки – 200 мл

Приготування:

  1. Змішати борошно, яйце, теплу воду, сіль. Ретельно замісити тісто.
  2. Очистити часник, подрібнити.
  3. Помити та дрібно нарізати кріп.
  4. Змішати часник, кріп та сир.
  5. Розкотити тісто, формою вирізати вареники, покласти у центр начинку, сформувати вареники.
  6. Відварити вареники у підсоленій воді до готовності.
  7. Для приготування соусу розтопити вершкове масло, на ньому обсмажити борошно, додати вершки, кріп, сіль та перець. Прогріти на пательні декілька хвилин.
  8. Готові вареники заправити соусом та подавати на стіл.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі