У ніч з 13 на 14 січня українці зустрічають Старий Новий рік. В цей час також святкують Щедрий вечір, головною стравою якого є щедра кутя.
Господині на свято також готували різні страви з м’яса. Цього дня не прийнято готувати рибу або птицю, бо так щастя може полетіти або упливти. ZN.UA підготувало рецепти смачних страв до святкового столу.
Щедра кутя з молоком
Інгредієнти:
- Пшениця – 400 г
- Молоко – 750 г
- Мак – 50 г
- Мед – 50 г
- Родзинки – 200 г
- Волоські горіхи – 50 г
Приготування:
- Пшеницю промити, замочити у холодній воді на 3-4 години.
- Коли зерно повністю вбере воду, його слід залити молоком та варити до готовності.
- Мак залити окропом на 20 хвилин, подрібнити у ступі.
- Родзинки промити, замочити в окропі на 30 хвилин, злити воду.
- Горіхи подрібнити у ступі або порізати ножем.
- У готову кашу додають мед, горіхи, мак та родзинки, ретельно перемішують.
- Подавати страву можна у глиняній ємності або порційно у піалах.
Свинячі ребра у медово-яблучному соусі
Інгредієнти:
- Свинячі ребра – 2 кг
- Бульйон – 50 мл
- Яблучне пюре - 0,5 скл.
- Мед – 0,5 скл.
- Біле вино – 1 ст. л.
- Кориця – 2 палички
- Яблуко – 2 шт.
- Розмарин – 0,5 ч. л.
- Чебрець - 0,5 ч. л.
- Часник – 4 зубчики
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець – 1,5 ч. л.
Приготування:
- Очистити та подрібнити часник, змішати з розмарином, чебрецем, перцем та сіллю.
- Помити свинячі ребра, видалити зайву вологу за допомогою паперової серветки.
- Ребра натерти спеціями та сіллю, покласти на лист, запікати у розігрітій до 250 градусів духовці 30 хвилин.
- У каструлі змішати бульйон, яблучне пюре, біле вино, мед, перець та корицю. Варити п’ять хвилин на середньому вогні.
- Яблука очистити від шкірки, дрібно порізати, додати у каструлю, варити ще дві хвилини.
- Дістати з духовки свинячі ребра, полити медово-яблучним соусом, подати на стіл.
Холодець з яловичини
Інгредієнти:
- Яловичина – 600 г
- Желатин – 45 г
- Вода – 2 л
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Лавровий лист, перець-горошок, сіль – на смак
Приготування:
- М'ясо промити під водою, відварити. Потрібно уважно стежити за бульйоном, вчасно знімати з нього піну. Коли він закипів, вогонь зменшують, варять 3 години.
- Моркву, цибулю помити, очистити, додати у бульйон. Через дві години в бульйон кладуть сіль, чорний перець, лавровий лист. Залишити варитись на повільному вогні ще одну годину.
- З готового бульйону дістати м'ясо, розібрати його на волокна, розкласти у форми.
- Бульйон процідити через 2-3 шари паперових рушників, дати охолонути.
- Желатин залити однією склянкою гарячої води, добре розмішати. Коли желатин розбух, його треба повільно влити у бульйон, акуратно перемішати.
- М'ясо у формах залити бульйоном.
- Холодець поставити у холодильник на 8-12 годин.
Вареники з сиром та кропом
Інгредієнти:
Для тіста
- Борошно – 3 скл.
- Тепла вода – 1 скл.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки
- Сир – 300 г
- Кріп – 1 пучок
- Часник – 2 зубчики
- Сіль, перець – на смак
Для соусу
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Борошно – 1 скл.
- Вершки – 200 мл
Приготування:
- Змішати борошно, яйце, теплу воду, сіль. Ретельно замісити тісто.
- Очистити часник, подрібнити.
- Помити та дрібно нарізати кріп.
- Змішати часник, кріп та сир.
- Розкотити тісто, формою вирізати вареники, покласти у центр начинку, сформувати вареники.
- Відварити вареники у підсоленій воді до готовності.
- Для приготування соусу розтопити вершкове масло, на ньому обсмажити борошно, додати вершки, кріп, сіль та перець. Прогріти на пательні декілька хвилин.
- Готові вареники заправити соусом та подавати на стіл.