20 лютого християни східного обряду починають відзначати Масляну, святкування триватиме до 26 лютого. А вже 27 лютого розпочинається Великий піст, який є періодом підготовки до Великодня.
Традиції свята
У цей час прийнято пекти млинці, пригощати ними рідних та близьких, а також влаштовувати гуляння.
Кожен день має свою назву та традиції. Так, у понеділок прийнято заготовляти продукти для святкового столу та пекти млинці. Цього дня також робили солом'яне опудало, яке встановлювали у центрі міста чи села, а у неділю спалювали.
У середу за традицією зять йшов до тещі на млинці.
У четвер розпочиналися широкі народні гуляння, до цього дня потрібно було завершити всі домашні справи.
У п'ятницю вже теща приходила до зятя, а той пригощав її млинцями.
У суботу родичі чоловіка йшли до невістки у гості на посиденьки. Вони дарували подарунок, щоб «задобрити».
Неділю Масляного тижня називається Прощеною. У свято прийнято просити прощення та прощати. Цього дня також влаштовували гуляння, а ввечері спалювали солом'яне опудало.
Що не можна робити в цей час
У Масляний тиждень не можна переїдати, а також їсти млинці з м'ясними начинками.
Не можна лаятися, сваритися, лихословити і бажати іншим зла.
Не заведено зустрічати гостей, якщо в домі не прибрано.
Не можна нудьгувати та залишатися одному. Масляну прийнято відзначати гучно і весело.