Собор Пресвятої Богородиці: традиції свята

Поділитися
Собор Пресвятої Богородиці: традиції свята © Обозреватель
Цей день в народі називали «жіночим».

Після Різдва Христового за юліанським календарем 8 січня святкують день Собору Пресвятої Богородиці. Цього дня віряни прославляють Богоматір, яка народила Сина Божого, а також інших близьких Діві Марії та Ісусу Христу осіб.

Традиції святкування Собору Пресвятої Богородиці

В народі цього дня існувала традиція відвідування та пригощання вечерею бабок-повитух. Це робили жінки, яким вони допомогли під час пологів.

У храмах 8 січня було заведено ставити свічки за упокій душ померлих та замовляти панахиди.

Також цього дня у церквах лунали хвалебні пісні зі зверненням до Діви Марії. Свято Її вшанування йде одразу після Різдва, бо Пресвята Богородиця є Тією, що дала життя Ісусу Христу.

Слід зазначити, що в цей день також прийнято молитися пророку Давиду. Він вважається покровителем музикантів, допомагає побороти в собі злість та гнів. В народі вірили, що Давид під час гри на гуслях, оберігає людину від розбійників та диких звірів, які можуть бути на її шляху.

Вважається, що в цей день прийнято веселитися та грати на музичних інструментах.

В народі цей ще називали "жіночими кашами". За традицією, жінки йшли в гості, брали з собою ложку та їли кашу, яку для них спеціально готували господарі.

Цього дня колядники також продовжували ходити по хатах та співати колядки.

8 січня у деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця існувала традиція запалювати на подвір'ї дідуха, перестрибували через вогонь і переганяли домашніх тварин, оскільки вночі "мають гуляти відьми".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі