6 січня християни східного обряду святкують Святвечір - день напередодні Різдва Христового. У цей вечір на стіл прийнято подавати 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Святу передував Різдвяний піст, який закінчується наступного дня, 7 січня. Щойно на небі з'являється перша зірка, вся сім'я сідає за стіл і починає трапези.
За традицією, обов'язковою стравою на Святвечір є кутя. Саме з неї починається трапеза в цей день.
Рецепти 12 пісних страв
Кутя
Інгредієнти:
1 стакан пшениці
4 столових ложки малинового варення
Півсклянки маку
Півсклянки родзинок
Півсклянки волоських горіхів
Мед за смаком
Цукати за бажанням
Приготування:
Замочіть зерна пшениці в холодній воді на кілька годин або на ніч. Потім залийте пшеницю свіжою водою і поставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і варіть зерна до м'якості близько 2-3 годин.
Поки вариться пшениця, підготуйте інші інгредієнти для куті. Промиті родзинки насипте в чашку і залийте окропом так, щоб вода на 2-3 см покривала сухофрукти. Залиште родзинки на 20 хвилин.
Ретельно промийте і обшпарте окропом мак, залиште запарений мак під кришкою на 15 хвилин. Після цього необхідно злити воду і потовкти мак в ступці до появи білого «молочка». Потім додайте до маку трохи води і меду, перемішайте.
Підготуйте горіхи: очистіть і порубаєте їх на дрібні шматочки, потім трохи підсмажте на сухій гарячій сковороді.
Коли буде готова пшениця, злийте з неї воду, додайте набряклі родзинки, рубані горіхи, заправте маком і малиновим варенням, перемішайте. При необхідності можна додати ще трохи меду. Для цікавішого смаку можна насипати в готову кутю цукати.
Пісний борщ
Інгредієнти:
3-4 картоплини
300 г свіжої капусти
1 морква
1 цибулина
1 буряк
1 ст.л. томатної пасти
3-4 зубчики часнику
1 лавровий лист
рослинна олія
чорний перець горошком
сіль
Приготування:
Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.
Тим часом підсмажити буряк, моркву і цибулю на олії, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.
Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.
Голубці
Інгредієнти:
листя савойської капусти
400 г філе судака
2-3 ст.л. рослинної олії
1 велика морква
1 цибулина
1 ст.л. панірувальних сухарів
сіль
мелений перець
мелений коріандр
Приготування
Довести воду до кипіння у великій каструлі. Додати листя савойської капусти однакового розміру і відварити їх протягом 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
Цибулю і моркву почистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з олією.
Філе судака пропустити через м'ясорубку. Додати половину смажених овочів, панірувальні сухарі і сіль.
Викласти начинку на капустяні листки і сформувати голубці. Викласти в сотейник, додати моркву з цибулею. Приправити меленим коріандром і посолити.
Залити водою або овочевим бульйоном, за бажанням додати ложку томатної пасти. Тушкувати на слабкому вогні близько години.
Подавати голубці разом з хлібом.
Теплий салат із зеленою квасолею
Інгредієнти:
400 г зеленої стручкової квасолі
10-15 помідорів чері
5 листочків базиліка
1 лимон
2 ст. л. оливкового масла
1 ст. л. кунжуту
Сіль, перець за смаком
Приготування:
Відваріть квасолю протягом 2-3 хвилин, потім перекладіть її в салатницю, додайте нарізані на половинки помідори, рубаний базилік, полийте оливковою олією і лимонним соком, посипте кунжутом, сіллю, перцем і перемішайте. Подавайте теплим.
Запечена картопля з авокадо
Інгредієнти:
1 кг картоплі
2 шт. лука
1 авокадо
1 ст. л. рослинної олії
3 ст. л. сметани
Сіль, перець, спеції за смаком
Приготування:
Очистіть картоплю і наріжте її часточками. Відваріть картоплю до напівготовності, перекладіть у форму або горщики для запікання і додайте нарізану кільцями цибулю, попередньо підсмажені кубики авокадо і соус зі сметани, солі, перцю та інших спецій. Запікайте протягом 20 хвилин. Готову картоплю посипте зеленню.
Смажена риба з цибулею
Інгредієнти:
2 тушки білої риби (хека, минтая, тріски)
50 г борошна
сіль
1 ст.л. лимонного соку
2 цибулини
рослинна олія
Приготування:
Рибу при необхідності розморозити. Почистити, відрізати голову і зябра, випатрати і промити. Гострим ножем зробити розріз уздовж хребтової кістки і видалити хребет.
Натерти рибу сіллю і скропити лимонним соком.
Розігріти сковороду з олією, обваляти рибу в борошні і викласти в сковороду. Обсмажити з двох сторін. Готове філе перекласти на тарілку.
Цибулю почистити, нарізати кільцями, додати його в сковороду і обсмажити на розігрітій олії до м'якості.
Подавати рибу зі смаженою цибулею і відвареною картоплею.
Вареники з картоплею та грибами
Інгредієнти:
500 г борошна
200 мл крижаної води
2 ст.л. оливкового масла
дрібка солі
500 г картоплі
250 г грибів
2 цибулини
спеції
олія
Приготування
Змішати борошно, воду, оливкову олію і сіль. Замісити еластичне тісто, загорнути його в плівку, поки готується начинка.
Очистити картоплю, відварити її до готовності в підсоленій воді і зробити пюре (якщо виходить сухуватим, додати трохи оливкової або рослинної олії).
Посмажити на сковорідці нарізані гриби з однією подрібненою цибулиною протягом 10-15 хвилин. Перемішати з картоплею, остудити. Приправити до смаку.
Розкачати тісто, вирізати з нього кружечки склянкою. Викласти зверху начинку і защипати краї.
Опустити вареники в киплячу підсолену воду, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин після закипання.
Подавати пісні вареники разом зі смаженою цибулею.
Вінегрет
Інгредієнти:
4-5 шт. картоплі
3 шт. моркви
5 штук. буряка
2-3 солоних огірка
Банку консервованого зеленого горошку або 350 г вареної квасолі
3-4 ст. л. рослинної олії
Сіль, перець і спеції за смаком
Приготування:
Якщо для вінегрету ви збираєтеся використовувати квасолю, а не горошок, то її потрібно попередньо замочити на кілька годин, а потім зварити. Моркву, картоплю і буряк слід промити і відварити в мундирах. Коли овочі зваряться, їм потрібно буде дати час для охолодження.
Після цього овочі потрібно очистити, порізати на кубики і висипати в миску. Далі додайте в салат подрібнені на кубики солоні огірки і відварну квасолю або консервований горошок. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте маслом і подавайте до різдвяного столу.
Грибна ікра
Інгредієнти:
300 г печериць
400 г моркви
1 маленький солоний огірок
200 г цибулі
120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручкової квасолею)
3 зубчики часнику
чорний мелений перець
мелений кайенский перець
сіль
1/3 склянки рослинного масла
Приготування:
Лук очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на 4 частини. Часник дрібно порубати.
Спаржу відварити в підсоленій воді протягом 2 хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
Налити в сковороду половину масла і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилпся і гриби, готувати до випаровування рідини.
Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.
Запечені яблука з начинкою
Інгредієнти:
4 великих яблука
100 г родзинок
Жменя горіхів (волоських, кешью, фундука або будь-яких інших)
цукор, кориця, мед - за смаком
Приготування:
Промити яблука і видалити серцевину разом з насінням.
Викласти яблука на форму для запікання і наповнити попередньо вимочені родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею.
Поставити в духовку і запікати протягом 20-30 хвилин при температурі 180°С.
Монастирський кавовий пиріг
Інгредієнти:
250 мл окропу
2 ч.л. розчинної кави
300 г борошна
200 г цукру
200 г меду
100 г волоських горіхів
1 ч.л. соди
сіль
Приготування:
В окропі розчинити каву, цукор і мед. Всипати просіяне борошно, соду, сіль і перемішати. Додати половинки волоських горіхів, ще раз перемішати.
Форму діаметром 26 см змастити олією і злегка присипати борошном, вилити тісто у форму. Випікати 55 хвилин при температурі 170°С.
Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці. Розрізати, коли повністю охолоне.
Узвар
Інгредієнти:
1/2 склянки в'яленого чорносливу
4 літри води
4 ст. л. гранатового сиропу
2 зелені яблука
1/2 склянки цукру
250 г в'ялених абрикос
100 г сушених яблук
1/2 склянки темного родзинок
1/2 склянки в'яленої журавлини
Приготування
Всі сухофрукти вимити і відкинути на сито.
Яблука нарізати великими часточками.
Налити у велику каструлю води, дати закипіти. Додати сухофрукти, нарізані яблука і гранатовий сироп. Варити після закипання 15-20 хвилин.
Прибрати сухофрукти з компоту, покласти цукор і готувати ще 5 хвилин.
Остудити і процідити компот. Подавати холодним. Можна подати з вареними фруктами.