Щедрий вечір: які страви приготувати

12 сiчня, 2021, 14:00 Роздрукувати
Відправити
Відправити

Традиційно готують свинину і щедру кутю.

Щедрий вечір: які страви приготувати
Однією з традиційних страв столу в Щедрий вечір є холодець © 24 канал

13 січня, напередодні Старого Нового року, в Україні святкують Щедрий вечір. Стіл в цей вечір також слід накривати багатий чи щедрий.

Головною стравою столу є щедра кутя. Прийнято також подавати страви зі свинини. Наприклад, господині готували холодець зі свинячих ніжок, «щоб ноги не боліли». А ось птицю і рибу в цей день не подають, вважається, що щастя може уливти або полетіти.

Рецепти страв на Щедрий вечір

Щедра кутя

Інгредієнти:

  • пшениця або рис - 400 гр;
  • мак - 200 гр;
  • волоські або лісові горіхи - 100 гр;
  • сухофрукти - 100 гр;
  • мед - 100 гр;
  • коньяк - 1 ст. л. (зо бажанням);
  • вершкове масло - 2-3 ст. л.

Приготування

  1. Пшеницю треба замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.
  2. Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.
  3. Мед розчиніть в склянці теплої води або узвару і вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
  4. У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.

Верещака (свинячі ребра)

Інгредієнти:

  • 400 г свинячих ребер;
  • 200 г білого хліба,
  • 50 г сала
  • 2 середні цибулини;
  • сіль, чорний мелений перець і інші спеції за смаком;
  • буряковий квас.

Інгредієнти для бурякового квасу:

  • 0,5 кг очищеної буряків;
  • 1 л охолодженої кип'яченої води.

Приготування

  1. Заздалегідь потрібно приготувати буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк і залийте його водою. Суміш потрібно поставити в тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.
  2. Для приготування Верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх і поперчіть. За бажанням ви можете додати і інші спеції. Обсмажте їх в глибокій сковороді до скориночки. Додайте в сковороду 500 грамів бурякового квасу і поставте в духовку на 30 хвилин.
  3. Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці у верещаку додайте подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву вийміть з духовки перед подачею на стіл і посипте зеленню. Подають верещаку порційно в глибоких мисках.

Вареники з картоплею та шкварками

Інгредієнти для тіста:

  • 0,5 кг борошна;
  • 250 мл води;
  • 2 ст. ложки олії;
  • 1-2 яйця;
  • сіль за смаком.

Інгредієнти для начинки і шкварок:

  • картопля 500 гр;
  • сало 200 гр;
  • 2 цибулини;
  • сіль і перець за смаком;
  • вершкове масло за бажанням.

Приготування

  1. Просійте борошно. Додайте теплу воду, яйця, масло і сіль. Замісіть круте однорідне тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште його на півгодини в теплому місці.
  2. Поки тісто "відпочиває", зваріть картоплю. Зробіть пюре і додайте вершкове масо або тепле молоко (на вибір). Начинку також посоліть, але враховуйте, що тісто теж солонувате.
  3. Тісто розкачайте і виріжте невеликі кружечки. Це можна зробити за допомогою звичайної склянки. Викладіть на кожен кружечок по ложці начинки і сформуйте вареники. Кількість начинки залежить від розміру вареника.
  4. Готові вареники опустіть в киплячу підсолену воду. Варіть 6-7 хвилин після спливання на поверхню.
  5. На сковороді обсмажте дрібно нарізане сало і цибулю. При подачі посипте вареники шкварками, за бажанням можна полити розтопленим жиром, який з'явиться при смаженні.

Холодець з двох видів м'яса

Інгредієнти:

  • яловича гомілка і ще 500 г яловичини.;
  • свинина - 500 г
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • кріп - 3-4 гілочки;
  • петрушка - 3-4 гілочки;
  • лавровий лист - 2 шт;
  • часник - 3-4 зубчики;
  • чорний перець (горошком)
  • сіль за смаком.

Приготування

  1. Яловичу гомілку залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть ще 5 годин. Не забувайте знімати піну. Додайте м'ясо, що залишилося (яловичину і свинину) і варіть ще півтори години.
  2. Помийте, очистіть і крупно наріжте моркву і цибулю. Додайте в бульйон. Також покладіть туди перев'язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варіть ще півгодини. Посоліть бульйон і процідіть.
  3. Зніміть м'ясо з кісток і наріжте досить дрібно. Очищені зубчики часнику видавити до м'яса.
  4. Розкладіть м'ясо по формам. Залийте бульйоном, щоб м'ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залиште остигати при кімнатній температурі, а потім помістіть формочки в холодильник, поки холодець застигне.
По матерiалам: 24 канал / Підготував/ла : Фаина Ваулина
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Текст содержит недопустимые символы
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Осталось символов: 2000
Отправить комментарий
Последний Первый Популярный Всего комментариев: 0
Показать больше комментариев
Пожалуйста выберите один или несколько пунктов (до 3 шт.) которые по Вашему мнению определяет этот коментарий.
Пожалуйста выберите один или больше пунктов
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Отмена Отправить жалобу ОК