У суботу, 28 листопада, у християн східного обряду починається Різдвяний піст, який також називають Пилиповим. Як випливає з назви, він триватиме до свята Різдва Христового і завершиться 7 січня. Останнім днем посту буде Святвечір, 6 січня.
Як повідомляє "УНІАН", у піст забороняється вживання в їжу м'ясних і молочних продуктів, яєць. В деякі дні забороняється також вживання їжі з додаванням олії. Іноді допускається вживання риби.
Розклад Різдвяного посту
28 листопада - 19 грудня
Понеділок - дозволяється вживати гарячу їжу без масла. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна їсти рибу. Середа і п'ятниця - пропонується сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
20 грудня - 1 січня
По вівторках і четвергах не можна їсти рибу.
2 - 6 січня
У понеділок, середу і п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.
Календар харчування по днях
28 листопада, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
29 листопада, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
30 листопада, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
1 грудня, вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
2 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
3 грудня, четвер - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
4 грудня, п'ятниця - Введення Богородиці, на честь свята можна їсти рибу і випити вина
5 грудня субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
6 грудня неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
7 грудня понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
8 грудня вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
9 грудня середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
10 грудня четвер-Дозволяється їсти рибу і морепродукти
11 грудня п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
12 грудня, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
13 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
14 грудня понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
15 грудня, вівторок - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
16 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
17 грудня, четвер - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
18 грудня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 грудня, субота - Святителя Миколая, можна з'їсти риби і випити вина
20 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
21 грудня, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
22 грудня, вівторок - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
23 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
24 грудня, четвер - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
25 грудня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
26 грудня, субота - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
27 грудня, неділя - Дозволяється їсти рибу і морепродукти
28 грудня, понеділок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
29 грудня, вівторок - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
30 грудня, середа - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
31 грудня, четвер - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
1 січня, п'ятниця - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
2 січня, субота - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
3 січня, неділя - Гаряча їжа з маслом - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
4 січня, понеділок - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
5 січня, вівторок - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
6 січня, середа - Різдвяний Святвечір, сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед. З появою на небі першої зірки до столу подають 12 пісних страв, першою з яких є кутя.