У неділю, 28 листопада, у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст, який також називають Пилиповим. Триває він до свята Різдва, останнім днем посту є Різдвяний Святвечір, 6 січня.
Що можна їсти на Різдвяний піст
Список дозволених та заборонених страв залежить від дня, а також тижня посту.
28 листопада – 19 грудня
По понеділках – дозволяється вживати гарячу їжу без олії. У вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти рибу. Середа та п'ятниця – вживання сухої їжі (хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
20 грудня – 1 січня
По вівторках та четвергах не можна їсти рибу.
2 – 6 січня
У понеділок, середу та п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.
Розклад Різдвяного посту днями
28 листопада - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
29 листопада - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
30 листопада - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
1 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
2 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
3 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
4 грудня - Введення Богородиці, на честь свята можна їсти рибу та випити вина
5 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
6 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
7 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
8 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
9 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
10 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
11 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
12 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
13 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
14 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
15 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
16 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
17 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
18 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 грудня - Святого Миколая, можна їсти рибу та випити вина
20 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
21 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
22 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
23 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
24 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
25 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
26 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
27 грудня - Дозволяється їсти рибу та морепродукти
28 грудня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
29 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
30 грудня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
31 грудня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
1 січня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
2 січня - Гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
3 січня - Гаряча їжа з олією – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
4 січня - Сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
5 січня - Гаряча їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
6 січня - Різдвяний Святвечір, з появою на небі першої зірки до столу подають 12 пісних страв, першою з яких є кутя.