До Різдва господині готуються заздалегідь – необхідно приготувати пісні страви до святкового столу. Прості та смачні рецепти пісних страв до Різдвяного столу – у нашому матеріалі.
Вареники з картоплею та грибами
Інгредієнти:
- Печериці свіжі – 200 г
- Картопля – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 450 г
- Вода – 300 г (окріп)
- Олія – 5 ст. л.
- Спеції, сіль – на смак
Приготування:
- Печериці помити, нарізати дрібним кубиком, обсмажити на пательні до готовності.
- Цибулю очистити, помити, нарізати дрібним кубиком, додати до грибів, перемішати, додати спеції та сіль.
- Картоплю вимити, очистити від шкірки, нарізати на великі шматки, залити окропом, додати сіль. Варити 20 хвилин. Злити воду, картоплю розім’яти у пюре.
- Поєднати пюре та печериці з цибулею, змішати. Дати охолонути начинці.
- Просіяти борошно. Висипати борошно у ємність, у центрі борошняної гірки зробити «колодязь», влити в нього окріп, додати олію (2 ст. л.), а також всипати дрібку солі.
- Перемішати всі інгредієнти спочатку ложкою, а коли температура тесту стане зручною для роботи – вимішувати його руками, доки не утвориться грудка тіста.
- Вимішане тісто загорнути у плівку, залишити на столі на 15 хвилин.
- Тісто розділити на декілька частин. Кожну частину розкотати завтовшки два-три міліметри, вирізати з тіста кола відповідного діаметра.
- У центрі кожного кола викласти порцію начинки.
- Краї кожного кола з'єднати разом, сформувати вареник.
- Наліплені вареники відварити в окропі. Коли вони спливуть на поверхню, проварити три хвилини.
- Перед подачею на стіл страву можна посипати спеціями та додати олію.
Кутя
Інгредієнти:
- Пшениця – 2 скл.
- Мак – 1 скл.
- Мед – 100 г
- Горіхи – 30 г
- Родзинки – 50 мг
- Сіль – на смак
Приготування:
- Перебрати пшеницю, промити під водою, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито.
- Крупу обдати холодною водою, знову залити водою, варити до готовності 40 хвилин.
- Промити мак, обдати окропом, а потім холодною водою.
- Взяти ступку, розтовкли у ній мак, поки він не побіліє.
- До маку додати мед, подрібнені горіхи та сіль за смаком.
- Родзинки ошпарити окропом, промити.
- Взяти глибоку ємність, викласти у неї відварену пшеницю, родзинки, мак з горіхами та медом.
- Перемішати та подавати на стіл.
Печені яблука з корицею
Інгредієнти:
- Яблука – 500 г
- Кориця – 1 ч. л.
- Горіхи, родзинки – на смак
- Ванілін, цукор – на смак
Приготування:
- Помити яблука, видалити серцевину, не розрізаючи яблука.
- Яблука посипати корицею, всередину можна викласти горіхи та родзинки, присипати цукром.
- У духовку, розігріту до 180-200 градусів, кладуть яблука. Запікати 20-30 хвилин.
- Десерт можна подавати у гарячому або у холодному вигляді.
Вінегрет з квасолею
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Картопля – 250 г
- Капуста квашена – 300 г
- Огірок солоний – 3 шт.
- Квасоля консервована – 1 банка
- Олія – 50 г
- Морква – 3 шт.
- Сіль, зелень – на смак
Приготування:
- Відварити картоплю, моркву та буряк до готовності.
- Нарізати відварені овочі та солоні огірки дрібним кубиком.
- Очистити цибулю, нарізати кубиком.
- Додати квашену капусту.
- Відкрити банку з квасолею, злити воду. Додати квасолю до салату, перемішати.
- Приправити страву зеленню, додати сіль на смак.
Різдвяний узвар
Інгредієнти:
- Чорнослив – 200 г
- Мед – 200 г
- Родзинки – 100 г
- Вода – 2 л
- Груші – 200 г
- Яблука – 200 г
Приготування:
- Сухофрукти залити на 10 хвилин холодною водою, потім промити.
- У каструлю додати 2 л води, покласти груші. На невеликому вогні варити 20 хвилин.
- Додати яблука, чорнослив та родзинки. Варити ще 15 хвилин.
- Довести до кипіння, додати мед.
- Перед подачею на стіл узвар необхідно охолодити.