У неділю, 24 липня, міністр оборони Степан Полторак під час робочої поїздки в Одеську область, приєднався до перевірки умов зберігання продуктів харчування у військовій частині А0666 28-ї окремої механізованої бригади.
"Під час перевірки продовольчих складів частини, холодильного обладнання, місць зберігання продуктів харчування військовослужбовців, овочесховища були виявлені запаси неякісних, зіпсованих продуктів харчування. Всі продукти харчування зберігалися в антисанітарних умовах, температурний режим зберігання продуктів не витримувався", – йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів, опублікованій у неділю ввечері,
Очільник Міноборони зустрівся з представником компанії-постачальника і пообіцяв вжити заходів для розірвання контракту за невиконання умов договору в судовому порядку.
Полторак доручив керівнику Військової служби правопорядку Одеського гарнізону провести перевірку всіх видів діяльності військової частини і терміново доповісти про результати.
Відповідальні за контроль живлення посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а один з відповідальних за тилове забезпечення офіцерів звільнений.
"Ми працюємо за окремим дорученням Міністра оборони України. Перевіряємо якість продуктів харчування і умов зберігання продуктів у військових частинах. У військовій частині, яку ми перевіряємо сьогодні, м'ясна продукція, масло, молоко, сир, сосиски – все зберігається в одному холодильнику разбросанном вигляді. Ми опитали солдатів, і вони нам відповіли, що нічого не їдять на обід, крім чаю та булочок. Тому сьогодні ми візьмемо на лабораторні дослідження вилучені продукти, за результатами лабораторних досліджень будуть складені акти і буде вестися робота по розірванню договорів з постачальниками", - уточнив начальник Центру розвитку та супроводу матеріального забезпечення Дмитро Марченко.
ПРЯМОЙ ЭФИР в #Periscope https://t.co/el3DzKBZ3d
- Wings of Phoenix (@wings_phoenix) 24 липня 2016 р.
Напередодні міністр оборони Степан Полторак доручив військовій службі правопорядку провести розслідування ситуації з якістю харчування у 169-му навчальному центрі "Десна" і передати матеріали до військової прокуратури.
В результаті перевірки продуктів в "Десні" виявлено численні порушення. Наприклад, деякі продукти зберігалися при температурі +39 С. В морозильній камері, де зберігалося заморожене м'ясо, температура сягала +15.
Крім цього, були встановлені випадки фальсифікації сиру і вершкового масла. За результатами лабораторних досліджень у цих продуктах були виявлені 100% жирів нетваринного походження (транс-жири). У продукті під назвою "сир твердий" були виявлені бактерії групи кишкової палички, а в продукт під назвою "масло" – цвілеві гриби і дріжджі роду "Candida". У м'ясі яловичини були виявлені бактерії кишкової палички.