Приблизно половина українців (48%) вважає, що в цілому вони харчуються добре, 38% респондентів знаходить своє харчування в цілому поганим (38%), а 14% вагалися з відповіддю, свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group.
При цьому частіше за інших своє харчування хорошим вважають молоді люди у віці до 30-ти років (60%), мешканці Західної та Центральної України (відповідно 58% і 54%), а також особи, яким їх достаток дозволяє купувати, як мінімум, їжу та одяг (67%).
Рідше інших позитивну оцінку своєму харчуванню давали люди пенсійного віку (33%), жителі Південного Сходу (34-39%) і ті, кому грошей не вистачає навіть на їжу (16%).
На думку більшості опитаних (65%), якість їх харчування за останні два роки змінилася в гіршу сторону. Частіше інших груп респондентів, про погіршення якості свого харчування в цей період заявляли люди пенсійного віку (76%), жителі обласних центрів (66%) і звичайних міст (72%), жителі Південного Сходу країни (74-77%), а також особи з низьким рівнем достатку – ті, кому грошей не вистачає навіть на продукти або ж вистачає тільки на продукти – (70-85%).
Дослідження проводилося компанією R&B в період з 19-24 жовтня серед 1802 осіб по всій території України за винятком Криму та ОРДЛО. Помилка вибірки становить ±2,4% при рівні довірчої ймовірності Р=0,95.
У жовтні 2016 року Кабінет міністрів затвердив новий споживчий кошик. Набори продуктів затверджено виходячи з норми 2790,8 ккал в день для працездатної людини. Кошик розрахована на потребах людини в рік. Зокрема, в річну норму включено 99 кг хліба, 95 кг картоплі, 28 кг капусти, 25 кг огірків і помідорів, 24 кг цукру, 16 кг яловичини, 8 кг свинини, 2 кг сала тощо.