4 травня християни східного обряду відзначили Великдень. Після нього починається Великодній або Світлий тиждень. У свято і після нього традиційно їдять крашанки та писанки. Що потрібно робити з їх шкаралупою, розповіла «РБК-Україна» кандидатка історичних наук та етнологиня Інституту народознавства НАН України Анастасія Кривенко.
Що робили зі шкаралупою писанок і крашанок в давнину
«Шкаралупи від крашанок могли дати склювати курям, щоб ті мали здорових курчат. Їх, а також кістки від поросяти, яке теж освячували на Великдень, могли закопати десь в городі. Раніше вірили, що з них виросте квітка марена чи маруна, яка вважалась сильним оберегом від нечистої сили. А ще вірили, що великодньою крашанкою можна загасити пожежу», - розповіла вона.
Також у давнину багато людей зберігали шкаралупи від освячених яєць разом із крихтами від паски, їх тримали на покутті біля образів.
«Як були якісь небезпеки чи хвороби, крихти паски їли, ними обсипали хату, або згодовували корові, щоб та була здорова і її відьма не чіпалася», — пояснила науковиця.
У давнину на Великдень шкаралупи від перших писанок також кидали у річку чи іншу водойму. Пращури вірили, що до поминального тижня вода донесе шкаралупи до покійників і вони дізнаються, що настало свято Господнього воскресіння.
Чи можна викидати шкаралупу від освячених яєць
Викидати шкаралупу від освячених яєць вважається гріхом, хоча деякі священники наголошують, що це лише оболонка великоднього продукту, яка після освячення не стає святинею. Але якщо на писанці містять зображення святих, то такі наклейки краще спалити разом зі шкаралупою.
Також можна закопати шкаралупу у місці, де ніхто не ходить. Найкраще це зробити біля коріння фруктових дерев - так ви ще й підживите рослину, адже у шкаралупі є багато кальцію.
Шкаралупи від освячених писанок і крашанок можна промити, просушити і перетерти у порошок, яким надалі можна посипати кімнатні рослини, як добривом.
Нагадаємо, які традиції та заборони діють у Світлий тиждень та що варто робити в цей період.