Кожного року навесні християни відзначають свято Воскресіння Христового. Великдень є одним з найважливіших свят для вірян. У 2023 році християни західного обряду відзначатимуть Великдень 9 квітня, а християни східного обряду – через тиждень, 16 квітня. Традиційним символом свята є паска.
Рецепт класичної паски
Інгредієнти:
- Борошно - 1 кг
- Молоко - 500 мл
- Яйця - 6 шт.
- Сухі дріжджі - 1 пакетик (11-12 г)
- Вершкове масло - 200 г
- Цукор - 300 г
- Ізюм - 250-300 г
- Ванілін - 1 ч.л
- Пудра цукрова - 100 г
- Білки - 2 шт.
- Кондитерська посипка - на смак
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Приготування:
- Змішати сухі дріжджі з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. Накрити рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, доки опара не підніметься удвічі.
- Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Білки збити в тугу піну.
- В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшену (не розтоплену) олію, замісити. Порціями акуратно ввести білки, ретельно вимішуючи тісто.
- Порційно додати просіяне борошно, що залишилося, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто повинне збільшитися приблизно у 2 рази.
- За цей час перебирати, промити та залити окропом родзинки на 10-15 хвилин. Потім ще раз промити, висушити рушником або серветками. Висушені родзинки присипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обвалені у борошні.
- У тісто, що підійшло, додати родзинки, ще раз все добре перемішати та відставити на 10 хвилин.
- Підготувати форми, змастити оливковою або вершковою олією, злегка присипати борошном, щоб потім паски легко було дістати.
- Розкласти тісто по формах – заповнювати треба 1/3 форми, не більше. Вже заповнені форми відставити ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже в них.
- Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто у формах змастити яйцем (для цього використовуються яєчні жовтки), поставити в духовку. Тримати при такій температурі не більше 10 хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (45-50 хвилин). Під час випікання духовку не можна відкривати.
- Готові паски повинні мати рівний коричневий колір (готовність можна перевірити ножем дерев'яною паличкою – вона має залишитися сухою).
- Для приготування глазурі білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Готову глазур покрити гарячі паски за допомогою кулінарного пензлика, ножа або ложки. Зверху паску можна прикрасити кондитерською посипкою.