Підготовка до Великодня: рецепт приготування класичної паски

Поділитися
Підготовка до Великодня: рецепт приготування класичної паски © smak.ua
На свято господині печуть паски.

Кожного року навесні християни відзначають свято Воскресіння Христового. Великдень є одним з найважливіших свят для вірян. У 2023 році християни західного обряду відзначатимуть Великдень 9 квітня, а християни східного обряду – через тиждень, 16 квітня. Традиційним символом свята є паска.

Рецепт класичної паски

Інгредієнти:

  • Борошно - 1 кг
  • Молоко - 500 мл
  • Яйця - 6 шт.
  • Сухі дріжджі - 1 пакетик (11-12 г)
  • Вершкове масло - 200 г
  • Цукор - 300 г
  • Ізюм - 250-300 г
  • Ванілін - 1 ч.л
  • Пудра цукрова - 100 г
  • Білки - 2 шт.
  • Кондитерська посипка - на смак

Приготування:

  1. Змішати сухі дріжджі з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. Накрити рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, доки опара не підніметься удвічі.
  2. Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Білки збити в тугу піну.
  3. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшену (не розтоплену) олію, замісити. Порціями акуратно ввести білки, ретельно вимішуючи тісто.
  4. Порційно додати просіяне борошно, що залишилося, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто повинне збільшитися приблизно у 2 рази.
  5. За цей час перебирати, промити та залити окропом родзинки на 10-15 хвилин. Потім ще раз промити, висушити рушником або серветками. Висушені родзинки присипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обвалені у борошні.
  6. У тісто, що підійшло, додати родзинки, ще раз все добре перемішати та відставити на 10 хвилин. 
  7. Підготувати форми, змастити оливковою або вершковою олією, злегка присипати борошном, щоб потім паски легко було дістати.
  8. Розкласти тісто по формах – заповнювати треба 1/3 форми, не більше. Вже заповнені форми відставити ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже в них.
  9. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто у формах змастити яйцем (для цього використовуються яєчні жовтки), поставити в духовку. Тримати при такій температурі не більше 10 хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (45-50 хвилин). Під час випікання духовку не можна відкривати.
  10. Готові паски повинні мати рівний коричневий колір (готовність можна перевірити ножем дерев'яною паличкою – вона має залишитися сухою).
  11. Для приготування глазурі білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Готову глазур покрити гарячі паски за допомогою кулінарного пензлика, ножа або ложки. Зверху паску можна прикрасити кондитерською посипкою.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі