Підготовка до Різдва: як його відзначають в Україні

Поділитися
Підготовка до Різдва: як його відзначають в Україні © Фото з відкритих джерел
Одне з головних християнських свят наближається.

З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, тому дати багатьох християнських свят змінилися. Тому починаючи з 2023 року віряни ПЦУ та УГКЦ будуть відзначати Різдво 25 грудня.

До свята залишилось зовсім мало часу, тож варто розпочати підготовку вже зараз. Видання «Вікна» розповіло, які традиції святкування існують в Україні та що варто зробити завчасно.

До свята віряни готуються заздалегідь: за 40 днів починають дотримуватися посту. Він вважається одним із найважливіших і найдовших. У піст можна їсти різноманітні фрукти, овочі, каші, гриби, та іноді — рибні страви. Однак всі страви тваринного походження вживати не можна (м’ясо, сир та навіть яйця). Цього року Різдвяний піст, у зв’язку з переносом Різдва, також почався раніше.

Традиції святкування Різдва

Для цього господині готують на вечерю 12 страв без м’яса та молочних продуктів. Вони символізують кількість апостолів.

На різдвяному столі обов’язково має бути кутя. Варене зерно з маком, медом та горіхам потрібно їсти одразу, сідаючи за стіл. Вважається, що всі померлі родичі збираються за столом і куштують кутю.

Також, якщо у домі нещодавно помер член сім’ї, на стіл обов’язково ставлять ще одну, додаткову тарілку. Вона — для померлого, щоб той зміг теж поласувати разом із сім’єю.

Також у цей день, а в деяких регіонах України — діти носять вечерю до хрещених батьків. У різних містах і селах дітлахи збирають різні клунки: одні кутю, інші — калачі. Також цього дня важливо приділяти особливу увагу своїм дідусям та бабусям.

Важливим атрибутом на різдвяному столі є дідух. Це — сніп із пшениці. Він є символом духу предків, приносить в дім добробут та багатство. Раніше його ставили під іконами. Якщо дідуха не було, то часто під столи українці ставили мішок із сіном або соломою.

У різдвяний вечір дідусі та бабусі заводили під стіл кіз та кликали онуків. Після цього кидали дрібні монети, щоб діти їх ловили, а кози — вечеряли сіном. Такий звичай, вважалося, мав принести в будинок багато світла та добра.

Один із найважливіших звичаїв, окрім куті — колядки. В Україні починають колядувати ввечері або вдень Різдва. Для цього діти або дорослі брали велику зірку та співали колядки.

В обмін на це сусіди обдаровують дітей солодощами або грошима. Чим більше колядників приходить в дім — тим більше щастя буде у новому році.

Також на Різдво з давніх-давен ворожили. Саме у ніч на Різдво, вважалося, можна легко побачити майбутнє. Багато дівчат гадали в цей день на свою долю та заміжжя, дізнавалися про майбутнього нареченого. Раніше вважали, що сни, які приходили до людей на Різдво, — пророчі.

Коли настає ранок, сусіди зазвичай вітаються словами «Христос народився!» і «Славімо Його». Крім цього на Різдво православні ходять у храм на ранкову молитву. А потім родиною збираються за святковим столом, на якому вже є і м’ясні, і молочні страви.

Нагадаємо, як готувалися до Різдва наші пращури та які традиції збереглися до наших днів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі