Петрів піст – народна назва, церковною мовою він називається Апостольським, оскільки його закінчення припадає на свято двох святих правовірних апостолів Петра і Павла.
Петрів піст – один з чотирьох багатоденних постів, тривалість якого змінюється з року в рік. Це пов'язано з тим, що він починається через тиждень після Трійці, а завершується завжди в один день – 11 липня, перед святом апостолів.
Що можна і що не можна їсти в Петрів піст
Піст вважається несуворими. У цей час віруючі відмовляються від їжі тваринного походження (молочних продуктів, м'яса і яєць), а в деякі дні і від риби.
У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).
У вівторок, четвер і суботу дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинною олією, а також риба.
У середу і п'ятницю необхідно дотримуватися строгого посту (сухоїдіння). У цей час віруючі вживають в їжу тільки воду і хліб. На свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня) в меню допускається деяке послаблення, зокрема дозволяється риба.
У неділю також дозволяється пісна їжа з додаванням рослинної олії, риба і можна пити вино.
Що не можна робити в Петрів піст
Під час посту не можна вінчати молодят, а також хрестити дітей.
В цей час не можна займатися рукоділлям, оскільки вважається, що таким чином можна зашити своє щастя і благополуччя. Не можна давати гроші в борг, а також стригтися – волосся рідким.
За прикметою, якщо в цей час проводити обряди і ворожіння, то вони можуть обернутися проти того, хто ворожить.