У понеділок, 15 червня, у християн східного обряду починається Петрів піст. Церковною мовою він називається Апостольським, оскільки його закінчення припадає на свято двох святих правовірних апостолів Петра і Павла.
Тривалість і початок посту змінюються від року до року. Петрів піст починається через тиждень після Трійці і може тривати від восьми до 42 днів. У 2020 році він починається 15 червня і буде триває 27 днів.
Що можна і не можна їсти в Петрів піст
Піст вважається несуворими, в цей час віруючі відмовляються від вживання в їжу м'яса, яєць і молока, а в деякі дні і риби.
У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).
У вівторок, четвер і суботу дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинною олією, а також риба.
У середу і п'ятницю необхідно дотримуватися суворого посту (сухоїдіння). У цей час багато віруючих вживають в їжу тільки воду і хліб. На свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня) в меню допускається деяке послаблення, зокрема дозволяється риба.
У неділю також дозволяється пісна їжа з додаванням рослинної олії, риба і можна пити вино.
Традиційні страви поста
У дні пам'яті деяких святих, які випадають на піст, прийнято пекти рибники – рибу, цілком запечену в тісті. Традиційними стравами в цей час також вважаються пісна окрошка, пісний борщ і ботвинья (холодний суп на кислому квасі).