У теплу пору року зростає ризик кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Зокрема, можуть виникати отруєння грибами. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як захиститися від отруєння грибами та як розпізнати його симптоми.
Як уникнути отруєння грибами
У ЦГЗ пояснили, що для того, щоб уберегтися від отруєння грибами, важливо дотримуватися певних правил їх збору:
- Збирати лише добре відомі вам гриби;
- Бути особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирати трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- Перед приготуванням грибів уважно їх передивитися та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – ці гриби треба викинути цього кошика, а сам кошик ретельно вимити;
- Не купувати дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не їсти такі гриби в гостях;
- Не збирати гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях.
Як розпізнати симптоми отруєння грибами
У ЦГЗ зазначили, що грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
«Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи», – йдеться у повідомленні.
Блювання та діарея – найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми отруєння грибами:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження пульсу, запаморочення.
Як діяти при отруєнні грибами
У випадку підозри на отруєння грибами, треба зробити такі кроки:
- негайно телефонувати на номер 103 або 112. Повідомити симптоми; причину отруєння; що вже робили для допомоги отруєному.
- промити шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання; повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
- прийняти сорбенти;
- дотримуватися постільного режиму.
У ЦГЗ додали, що також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
«Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм», – йдеться у повідомленні.
Кому не рекомендовано їсти гриби
У ЦГЗ пояснили, що через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа.
Обмежити вживання грибів потрібно:
- дітям;
- вагітним жінкам;
- літнім та ослабленим людям;
- особам з проблемами травної системи.
Ботулізм – це харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Раніше ми писали, як захиститися від ботулізму.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!