8 березня у християн східного обряду починається Масляний тиждень, головним частуванням якого є млинці. Начинка для них може бути абсолютно будь-якою: як солодкою, так і ситною, необхідно лише уникати м'ясних варіантів, адже це тиждень перед Великим постом, коли м'ясо вживати не можна. Приготувати млинці можна найрізноманітнішим способом: на молоці, кефірі та навіть воді, повідомляє «УНІАН».
Рецепти млинців на Масляну
Млинці на молоці
Борошно - 170 г
Молоко - 500 мл
Яйце - 1 шт.
Рослинна олія - 2 ст. л.
Цукор - 2 ст. л.
Сіль - 0,5 ч. Л.
Всі необхідні інгредієнти повинні бути кімнатної температури, тому краще підготувати їх заздалегідь.
Додати куряче яйце. Ретельно збити всі ці складові до однорідності (можна скористатися міксером).
Потім ввести просіяне борошно. Знову все ретельно перемішати, щоб в тісті не було грудочок. В результаті має вийти рідке по консистенції тісто.
Добре розігріти сковороду, трохи змастити олією. Влити ополонник тіста, рівномірно розподілити його по поверхні, трохи прокручуючи круговими рухами.
Обсмажувати млинець доти, поки він не перестане бути липким. Потім перевернути його на іншу сторону і пекти до зарум'янювання і хрустких країв.
За бажанням, знятий зі сковороди гарячий млинець можна змастити шматком охолодженого вершкового масла.
Млинці на кефірі
Борошно пшеничне - 2 ст.
Кефір (або кисле молоко) - 1,5 ст.
Молоко (можна воду) - 0,5 ст. (+ Ще близько 1/3 ст.)
Яйце куряче - 2 шт.
Цукор - 0,5 ст.
Сода (без гірки) - 1 ч. Л.
Сіль - 1/4 ч. Л.
Рослинна олія - 3 ст. л.
Збити яйця з цукром (його кількість можна регулювати в залежності від того, якою буде начинка). Влити кефір, посолити і перемішати.
Поступово всипати борошно, заздалегідь просіяне з содою, і добре перемішувати тісто, щоб не було грудочок. Потім влити в тісто молоко або воду, ще раз все перемішати.
Накрити тісто серветкою і дати постояти при кімнатній температурі 20-30 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу, тісто знову стане густим. Долити повільно ще трохи води або молока, щоб воно стало по консистенції, як рідка сметана. Знадобиться близько 1/3 склянки води або молока. Додати рослинну олію, добре перемішати.
Сковороду змастити невеликою кількістю рослинної олії і добре розігріти. Випікати млинці спочатку з одного боку до золотистого кольору. А потім з іншого. Більше змащувати сковороду олією не потрібно.
Млинці на дріжджах
Борошно - 1,5 ст.
Дріжджі сухі - 0,5 ст. л.
Молоко - 0,5 л
Яйця - 2 шт.
Крупа манна - 1/4 ст.
Цукор - 1,5 ст. л.
Сіль - 0,5 ч. Л.
Рослинна олія - 1/4 ст.
У 350 мл теплого молока додати цукор, дріжджі і перемішати. Всипати борошно і манну крупу. Перемішати все до однорідного стану, після чого накрити миску рушником і покласти в тепле місце на 2 години.
По закінченню зазначеного часу, тісто має добре збільшитися в розмірі. Потім по одному додати яйця, після кожного добре збиваючи тісто віночком або міксером.
Влити молоко (його слід кип'ятити в мікрохвильовці і додавати гарячим). Все перемішати і додати рослинну олію. Далі слід самостійно відрегулювати густоту тіста - чим густішим воно буде, тим товщі вийдуть млинці. Тісто можна розбавити як молоком, так і водою.
Готове тісто залишити для підйому ще на 30 хвилин. Випікати млинці на змащеній маслом розпеченій сковороді.
Млинці зі згущеного молока на окропі
Борошно пшеничне - 2 ст.
Молоко згущене - 1 банка
Вода (окріп) - 2 банки з-під згущеного молока
Яйце куряче - 2 шт.
Масло вершкове (розтоплене) - 1 ст. л.
Сіль - щіпка
Насамперед потрібно заздалегідь закип'ятити воду.
Додати яйця і розмішати (можна міксером).
У банку з-під згущеного молока налити окріп. Потім обережно вилити його в тісто, помішуючи на повільній швидкості.
Просіяти в тісто борошно, розмішати. Додати розтоплене вершкове масло, розмішати.
І наостанок додати в тісто другу банку окропу, розмішати. Тісто виходить рідким і в бульбашках.
Сковороду змастити трохи олією і випікати млинці до золотистого забарвлення з обох сторін. Млинці можна наповнити будь-солодкою начинкою.