Хрещення Господнє: рецепт «голодної» куті

18 сiчня, 2021, 14:45 Роздрукувати
Відправити
Відправити

У Водохресний святвечір прийнято утримуватися від їжі до появи першої зірки.

Хрещення Господнє: рецепт «голодної» куті
На Водохрещу прийнято готувати "голодну" кутю © Новое Время

19 січня християни східного обряду відзначають свято Хрещення Господнього. Йому передує Водохресний святвечір - вечір приготування до свята.

У цей день прийнято утримуватися від їжі до появи першої зірки на небі. Разом з тим, можна було вживати пісні страви: «голодну» кутю, пісний борщ і узвар. Зазвичай кутю готували з рису, додаючи до неї мед і сухофрукти.

Рецепт «голодної» куті на Водохреща

Інгредієнти:

Рис - 1 склянка

Курага - 1 жменя

Ізюм (без кісточок) - 1 жменя

Кизил сушений - 1 жменя

Горіхи волоські - 6-7 шт.

Цукор або мед (за бажанням) - 1 ст. л. (за смаком)

Сіль за смаком

Приготування

Готуємо продукти для куті: рис, курагу, родзинки без кісточок, сушений кизил, очищені волоські горіхи.

Курагу, родзинки, кизил перебираємо, залишаємо тільки цілі, без вад сухофрукти. Промиваємо і заливаємо окропом.

Рис промиваємо.

Розміщуємо рис в каструлю, заливаємо водою. Доводимо до кипіння.

Після закипання рис промиваємо, відкинувши на сито.

Знову викладаємо рис в каструлю, заливаємо водою (великою кількістю), солимо і варимо рис до готовності (близько 20 хвилин на малому вогні, під кришкою).

Волоські горіхи злегка підсушують на гарячій сковороді (2-3 хвилин буде достатньо). Потім горіхи ламаємо на невеликі шматочки.

Сухофрукти обсушуємо (можна скористатися паперовим рушником). Курагу і кизил нарізаємо.

Коли рис буде готовий, промиваємо його.

Тепер з'єднуємо разом рис, курагу, родзинки, кизил і горіхи. За бажанням додаємо цукор або мед. Все перемішуємо.

Кутя з пшениці, маку і волоськими горіхами

Інгредієнти:

350 г пшениці

100 г маку

100 г волоських горіхів

100 г родзинок

2 ст. л. рідкого меду

вода

Приготування

Пшеницю попередньо промиваємо і замочуємо в холодній воді на три години. Потім варимо на невеликому вогні до готовності - щоб вона стала м'якою, але не розварилася.

Мак заливаємо окропом і залишаємо на півгодини. Потім зливаємо воду, а мак розтираємо до появи "молочка".

Ізюм промиваємо, чистимо горіхи від шкаралупи, трохи підсушують в духовці і крупно рубаємо ножем.

У великій ємності змішуємо кашу, родзинки, горіхи і мед. Заливаємо водою і розмішуємо.

По матерiалам: Телеграф / Підготував/ла : Фаина Ваулина
Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter або Відправити помилку
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Текст содержит недопустимые символы
ДОБАВИТЬ КОММЕНТАРИЙ
Осталось символов: 2000
Отправить комментарий
Последний Первый Популярный Всего комментариев: 0
Показать больше комментариев
Пожалуйста выберите один или несколько пунктов (до 3 шт.) которые по Вашему мнению определяет этот коментарий.
Пожалуйста выберите один или больше пунктов
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Отмена Отправить жалобу ОК