У 2023 році святкування Масляної починається 20 лютого, а закінчиться – 26 лютого. На Масляному тижні головним частуванням є млинці. Можна приготувати млинці з різними начинками, але є одне правило – вони мають бути без м’яса, адже це тиждень перед Великим постом.
Заварні млинці на молоці
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Молоко – 1 скл.
- Вода (окріп) – 1 скл.
- Олія – 3 ст. л.
- Борошно - 1 скл.
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Приготування:
- Збити яйця з цукром та сіллю. Влити молоко. Частинами просіяти борошно, перемішати, щоб не було грудочок.
- Поступово додати окріп та олію.
- Добре розігріти сковороду. Влити невелику кількість тіста і, нахиляючи сковороду, рівномірно розподілити його у вигляді кола.
- Обсмажувати заварні млинці до готовності з двох боків.
Млинці на воді
Інгредієнти:
- Борошно – 2 скл.
- Яйця – 3 шт.
- Вода – 1/2 л
- Рафінована олія – 3 ст. л.
- Сіль і цукор – на смак
Приготування:
- Яйця збийте разом з сіллю і олію.
- Просіяне через сито борошно додайте в миску до яєць.
- Замісіть усі компоненти і поступово вливайте теплу воду, перемішуючи все.
- Розпечену сковорідку змажте шматочком сала або олією і починайте випікати млинці.
Млинці на сироватці
Інгредієнти:
- Сироватка – 1 л
- Борошно – 0,8 кг
- Цукор – 50 г
- Яйця – 3 шт.
- Олія – 5 ст. л
- Сіль – 1/3 ч.л
- Сода харчова – 1/3 ч.л
Приготування:
- У глибоку ємність розбити яйця, додати цукор. Добре збити блендером суміш до піни.
- Додати сироватку та харчову соду, збити блендером до однорідної маси, додати олію.
- Поступово до рідкої основи всипати просіяне борошно, все перемішати до однорідної консистенції.
- Випікати млинці на добре розігрітій сковороді до готовності з обох боків.
Зелені млинці зі шпинату
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 280 г
- Молоко – 500 мл
- Олія – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Шпинат – 1 пучок