Горіховий Спас: традиції свята

Поділитися
Горіховий Спас: традиції свята © freepik/freepik
Це останній з трьох Спасів.

16 серпня християни східного обряду відзначають свято Перенесення Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа. В народі його також називають Горіховим, Хлібним або Третім Спасом, Спасом Нерукотворним або Спасом на Полотні. Це останній з трьох Спасів, які святкують у серпні.

Раніше Горіховий Спас відзначали 29 серпня, але дата змінилася після переходу ПЦУ на новий календар.

Традиції святкування Горіхового Спасу

Останній Спас вважається прощанням з літом та підготовкою до осені. Народна приказка говорить: «Перший Спас – на воді стоять, другий Спас – яблука їдять, третій Спас – на зелених горах полотна продають».

В серпні завжди закінчувалися жнива, тож в цей період було прийнято пекти хліб з зерна нового врожаю. Саме тому його також називають Хлібним Спасом.

Також в цей час збирали горіхи і з них виготовляли цілющу настоянку на зиму.

З горіхових гілок у Спас робили банні віники. Вважалося, що такий віник може позбавити від хвороб. У свято також було прийнято ходити у лазню та паритися з горіховими віниками.

У цей день також чистили колодязі та святили воду в них.

Молитва у Горіховий Спас

О Преблагий Господи Ісусе Христе, Боже наш!

Ти древле людського єства твого особі пресвятою водою омивши і убрусом отер, чудесне оне на тому ж убрусе изобразити і Едесскому князю на зцілення недуги його послати благоволив єси. Се і ми нині, грішні раби Твої, душевними і тілесними недуги нашими одержимі, обличчя Твого, Господи, шукаємо і з Давидом у смиренні душ наших кличемо: не відверни обличчя Твого від нас, і ухилися гнівом від рабів твоїх, Помічник нам буди, не відкинь нас і не покинь нас.

О Всемилостивий Господи, Спасителю наш! Уяви Сам собі в душах наших, так у святині і правді жітельствуеші, будемо сини твої і спадкоємиці Царства Твого, і тако тобі, Премилостивого Бога, нашого, купно з безначальним Отцем твоїм і Пресвятим Духом, славити не перестанемо на віки віків. Амінь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі