Прощена неділя: значення свята

Поділитися
Прощена неділя: значення свята © freepik/freepik
Після неї починається Великий піст.

Щороку християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Це останній день Масничного тижня, після якого починається Великий піст. В цей день заведено вибачатися і прощати своїх кривдників.

Коли буде Прощена неділя цього року

Щороку дата початку Великого посту змінюється, тому і Прощена неділя також не має фіксованої дати. Зазвичай свято припадає на кінець лютого – початок березня.

Цього року християни східного обряду святкуватимуть Великдень 5 травня. Великий піст цього року розпочинається  18 березня, а Масничний тиждень триватиме з 11 березня по 17 березня. Тому християни східного обряду Прощену неділю у 2024 році відзначатимуть 17 березня.

Значення свята

У це свято обов’язково потрібно звільнитися від образ, пробачити всіх кривдників і самому вибачитися. Це віруючому дозволить увійти у Великий піст з легким серцем.

Людина, яка вибачається, повинна вимовити «Пробач мені, якщо можеш!», а той, до кого звертаються відповісти «Бог простить і я прощаю».

Заборони свята

З давніх часів існують заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

У свято не можна було займатися домашньою роботою та фізичною працею. Також не можна було шити, вишивати та в’язати.  

Не варто лаятися, поганословити і бажати іншим зла. Не можна також не пробачити людині, яка просить вибачення. Не можна ввечері виходити з дому та згадувати свої гріхи.

У свято після трапези не варто прибирати стіл. Те, що на ньому залишилося, краще накрити білою скатертиною. Раніше вірили, що таким чином щастя та добробут можна запросити до хати.

В цей день не можна їсти м'ясо та вживати алкоголь, оскільки вже наступного дня починається Великий піст.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі