Собор Пресвятої Богородиці: історія свята

Поділитися
Собор Пресвятої Богородиці: історія свята © Обозреватель
Це свято присвячене матері Ісуса Христа, її чоловіку та сину Якову.

Щороку християни східного обряду відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Раніше це свято відзначали 8 січня, але у минулому році його дата змінилася. Це пов'язано з тим, що Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новий календар. Тепер віряни ПЦУ відзначають Собор Пресвятої Богородиці на 13 днів раніше – 26 грудня.

Історія свята

Воно присвячене Святому сімейству – Діві Марії, Святому Йосипу та названому брату Христа, Якову, і є не менш важливе для віруючих, ніж Різдво.

За переказами, після народження Христа Святе сімейство відвідало храм Соломона, здійснило очищення немовляти і повернулося додому в Назарет. Там Ангел попередив Йосипа про те, що цар Ірод хоче вбити немовля Ісуса і тому наказав знищити всіх первістків віком до двох років.

Послухавши Ангела, вже наступного дня Йосип разом з Марією та маленьким Ісусом покинув свій дім і вирушив до Єгипту.

Іоанн Златоуст вважав, що втеча Святого сімейства є прикладом для людей у тому, як бути розсудливими та прислухатися до Бога. Він вважав, що так Господь вчить берегтися від людської люті, тому іноді варто відступити і змиритися з обставинами, щоб потім наповнитися силою і виконати Божу волю.

Що заборонено робити у свято

В це свято діють заборони, яких дотримувались ще наші пращури.

Вважалося, що цього дня вагітним жінкам та їхнім чоловікам не можна працювати. Якщо ця заборона буде порушена, то дитина може народитися з фізичними вадами.

У свято не варто також займатися рукоділлям та фізичною працею. Не можна також лаятися, сваритися, поганословити і бажати іншим зла.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі