День святої Катерини: історія

Поділитися
День святої Катерини: історія © Википедия
Свята вважається покровителькою шлюбу.

Християни східного обряду щороку відзначають День великомучениці Катерини. В народі це свято називають Катеринин день або Катерина Санниця. Раніше День святої Катерини відзначали 7 грудня, але у цьому році дата свята змінилася. Це пов'язано з переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають День пам'яті великомучениці Катерина 24 листопада.

Історія свята

Свята Катерина народилася у 287 році у сім'ї заможного правителя єгипетського міста Олександрія. Дівчина була відомою своє красою та розумом. Катерина здобула гарну освіту, а її руки просила багато претендентів, яким вона відмовляла.

Мати Катерина була таємною християнкою і повела дочку за порадою до свого духовного отця. Старець сказав, що знає юнака, який перевершує Катерину у всьому – це Син Божий.

У душі молодої дівчини образ Нареченого Небесного породив бажання побачити Його. Всю ніч Катерина молилася і побачила Пресвяту Діву з немовлям, яка просила свого Сина подивитися на уклінну перед ними дівчину, але він відвертав своє обличчя. Тоді дівчина прийняла християнську віру і знову побачила Пресвяту Богородицю з немовлям. Тепер Господь лагідно дивився на неї і дав їй перстень, заручивши її із собою.

В той час до Олександрії прибув імператор Максимін. На святкуванні приносилися людські жертви. Катерина заступилася перед імператором Максиміном за християн. Імператор був вражений сміливістю та красою дівчини. Він спробував спокусити Катерину славою та багатством, але отримав відмову.

Імператор розлютився та наказ піддати дівчину тортурам. Коли мучениця підійшла до знаряддя страти, янгол розбив його. Катерина прийняла смерть через відрубування голови. За біблійною легендою, з її ран замість крові витекло молоко.

Через декілька років християни знайшли останки мучениці і поховали їх у монастирі на горі Сінай. Зараз там знаходиться стародавній архів та бібліотека стародруків та церковних раритетів.

Що не можна робити на свято

У давнину вважалося, що у День пам'яті великомучениці Катерина не можна важко працювати, ремонтувати, шити та будувати.

На свято не можна вживати алкоголь, м'ясо, яйця та молочні продукти, оскільки триває Різдвяний піст.

В цей день заборонялося сваритися закоханим. Вважалося, що якщо вони посваряться, то вже ніколи не зможуть бути разом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі