День Андрія Первозванного: історія свята

Поділитися
День Андрія Первозванного: історія свята © pixabay/ornaw
Цього року дата свята змінилася.

Кожного року християни східного обряду відзначають свято, яке присвячене Апостолу Андрію Первозванному. У народі його також називають Андріїв день. У зв’язку з переходом ПФУ на новоюліанський календар, цього року дата свята змінилася.

Коли будуть відзначати День Андрія Первозванного цього року

Раніше день апостола Андрія Первозванного відзначали 13 грудня. Але цього року, після переходу ПЦУ на новий календар, його будуть святкувати раніше. У 2023 році його відзначають 30 листопада.

Історія свята

Андрій та його брат Симон виросли біля Галілейського моря у родині рибалки. Вони стали продовжувачами батьківської справи. Андрій шукав дорогу до Бога, тому не одружився.

Одного разу Андрій почув пророцтво Іоанна Хрестителя, прийняв хрещення та став його учнем. Він зустрів Христа, коли той охрестився у річці Йордан. Після цього Андрій увірував і пішов за ним. Після цього він привів до Христа свого брата, якого той назвав Петром, а Андрія – Первозванним.

Через 50 днів після воскресіння Христа на апостолів зійшов Святий дух і вони отримали дар зцілювати людей від хвороб і проповідувати різними мовами. Апостоли кинули жереб і обрали напрямок подальшого шляху.

Андрій вирушив у землі, що лежать на берегах Чорного моря. Піднявшись нагору по Дніпру, він передбачив появу на цьому місці Києва, благословив пагорби навколо і звів на одному з них хрест.

Апостол загинув у селі Патри, яким правив язичник Єгіат. Той наказав розіп'яти Андрія за його служіння Христу. Апостол лише попросив, щоб хрест, на якому він прийме свою смерть, був іншої форми, ніж той, на якому розіп'яли Ісуса. Він вважав, що він не гідний бути розіп'ятий на подібному.

Заборони свята

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

В цей день не прийнято було вінчатися та влаштовувати гучні гуляння. Можна зібратися за святковим столом, але необхідно пам'ятати, що все ще триває Різдвяний піст, отже, на стіл потрібно подавати тільки пісну їжу.

Цього дня не можна робити роботу по дому, а не бажано також шити, в'язати та вишивати.

Також вважалося, що цього дня по землі ходить нечисть, тому виходити з дому небажано.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі