День пам'яті жертв голодоморів: історія пам'ятної дати

Поділитися
День пам'яті жертв голодоморів: історія пам'ятної дати © Василь Артюшенко, ZN.UA
Українці у минулому сторіччі пережили три голодомори.

25 листопада в Україні згадують жертв голодоморів 1921-22, 1932-33 та 1946-47 років. Кожного року пам'ятна дата припадає на четверту суботу листопада.

У XX столітті українці пережили три голодомори. Особливе місце в історії посідає Голодомор 1932-33 років, якому передували розкуркулювання селян, насильницька колективізація та масовий терор на селі. Жертвами репресій кривавого тоталітарного режиму стали українські селяни слідом за духовенством та інтелігенцією.

Керівництво СРСР заперечувало факт масової смерті українських селян унаслідок Голодомору. Точна кількість жертв невідома. Лише після проголошення незалежності України вдалося зняти табу з цієї теми.

У 2006 році законом України Голодомор визнали геноцидом українського народу.

Вчені з Інституту демографії та соціальних досліджень заявили, що науково обґрунтована оцінка людських втрат у результаті Голодомору складає 4,5 мільйона осіб: 3,9 мільйона – внаслідок надсмертності, та 600 тисяч – ненароджені немовлята. Від голоду померло 13% населення нашої країни.

В Україні у День пам'яті жертв Голодоморів традиційно і відбуваються жалобні заходи. О 16:00 проходить загальнонаціональна хвилина мовчання, за якою слідує акція «Запали свічку пам'яті». В цей день українці у вікнах своїх будинків та біля меморіалів жертв Голодоморів запалюють свічки на згадку про тих, хто став його жертвами.

Наприкінці листопада у Верховній Раді закликали парламенти країн світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. За відповідну постанову проголосували 310 народних депутатів. 

Пізніше 55 держав-членів ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Підписали Декларацію, крім країн Євросоюзу, Азербайджан, Австралія, Боснія і Герцеговина, Гватемала, Чилі, Японія, Південна Корея, Велика Британія, США, Уругвай, Коста-Рика, Маршаллові острови та Палау.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі